ΔΕΗ: Πρώτα η Διάσωση, Μετά η Εξυγίανση - Σε Κίνηση οι Διαδικασίες Τόνωσης της Ρευστότητας

ΔΕΗ: Πρώτα η Διάσωση, Μετά η Εξυγίανση - Σε Κίνηση οι Διαδικασίες Τόνωσης της Ρευστότητας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 23 Ιουλίου 2019 - 17:12

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, καθώς μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένουν να δουν το πόσα χρήματα θα εισρεύσουν, τελικά, στα ταμεία, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να αρθεί η κατάσταση συναγερμού στη ρευστότητά της.    

Μετά τους υπολογισμούς που έγιναν, βρέθηκε πως η ΔΕΗ για να μπορέσει να επιστρέψει σε καθεστώς βιωσιμότητας, θα πρέπει να εξεύρει μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ (400-500 εκατ. σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις). Από τα όσα εξήγγειλε, χθες, από την Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διοχετεύσει ένα εφάπαξ ποσό για τις ανάγκες της Επιχείρησης.  

Τούτο συνίσταται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ παρελθόντων ετών, όπως συμφωνήθηκε με την ΡΑΕ. Άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα προέλθουν από μια μονοψήφια αύξηση των τιμολογίων, από την οποία δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν, όμως, οι καταναλωτές, αφού θα μειωθεί παράλληλα η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ.

Στα εν λόγω ποσά θα πρέπει, κανείς, να προσθέσει και το όποιο χρηματικό τίμημα μέλλει να εισπράξει η ΔΕΗ από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως εξήγγειλαν τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και το όποιο ποσό προκύψει από τα ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Στελέχη και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη παρέπεμπαν, κατά κάποιο τρόπο, στο business plan της McKinsey που ενώ είχε παραγγείλει η διοίκηση της ΔΕΗ, εν τούτοις, δεν το εφήρμοσε.

Θυμίζουμε πως στο σχέδιο της McKinsey τονιζόταν πως προκειμένου η ΔΕΗ να καταστεί βιώσιμη, θα έπρεπε να βελτιώσει τα λειτουργικά κέρδη της κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, σε χρονικό εύρος μιας πενταετίας.

Εν μέσω αυτής της ρευστής κατάστασης, η διοίκηση της Επιχείρησης φέρεται αποφασισμένη να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό έργο της Πτολεμαΐδας 5, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και παρά τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για σοβαρά προβλήματα στις ροές χρηματοδότησης προς την ανάδοχο εταιρεία, ΤΕΡΝΑ, την οποία οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να αναστέλλει τις κατασκευαστικές εργασίες τον ερχόμενο μήνα.