Η BP κατέληξε σε συμφωνία με την Bunge -ηγέτη στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων- για τη δημιουργία μίας 50:50 κοινής επιχείρησης η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κορυφαία εταιρεία 

βιοενέργειας σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές βιοκαυσίμων στον κόσμο. Η BP θα συνδυάσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των βιοκαυσίμων και της βιοενέργειας στη Βραζιλία με την Bunge για να δημιουργήσει μία παγκοσμίου κλάσης, υψηλής απόδοσης εταιρεία παραγωγής αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία, την BP Bunge Bioenergia. Το μερίδιο της BP στη νέα αυτή επιχείρηση θα αυξήσει τις υπάρχουσες δραστηριότητές της στον τομέα των βιοκαυσίμων κατά περισσότερο από 50%.

Η αιθανόλη που παράγεται από ζαχαροκάλαμο είναι ένα από τα πλέον αποδοτικά βιοκαύσιμα που διατίθενται παγκοσμίως, με τον κύκλο ζωής των εκπεμπόμενων από την καύση της αερίων του θερμοκηπίου να είναι περίπου 70% μικρότερος από τον αντίστοιχο των συμβατικών υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα στις μεταφορές.

Η Βραζιλία είναι παγκοσμίως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αιθανόλης για αξιοποίηση ως καύσιμο στις μεταφορές, ενώ η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί ταχύτατα. Η πλειονότητα των οχημάτων στη χώρα -περίπου το 70%- είναι ήδη σε θέση να λειτουργήσουν με αιθανόλη και η ζήτηση για αιθανόλη στη Βραζιλία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 70% έως το 2030.

Ο Bob Dudley, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BP, δήλωσε: «Αυτό είναι ακόμη ένα μεγάλης κλίμακας παράδειγμα της δέσμευσης της BP στο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε μια ταχεία μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Τα βιοκαύσιμα θα αποτελέσουν βασικό μέρος της ενεργειακής μετάβασης και η Βραζιλία πρωτοστατεί στο να αποδεικνύει πώς τα βιοκαύσιμα μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα, μειώνοντας τις εκπομπές στον τομέα των μεταφρών. Αυτός ο συνδυασμός θα ξεκλειδώσει νέες προοπτικές βελτίωσης της αποδοτικότητας και της μελλοντικής ανάπτυξης σε αυτήν την καίρια αγορά».

Ο Gregory A. Heckman, διευθύνων σύμβουλος της Bunge, δήλωσε: «Αυτή η κοινοπραξία με τη BP, μία από τις οι κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου για την Bunge. Είμαστε περήφανοι για όσα έχει κάνει η ομάδα μας για να εξελίξει τις δραστηριότητές μας στον τομέα του ζαχαροκάλαμου και της βιοενέργειας, αναδεικνύοντας την εταιρεία μας σε ηγέτη της βιομηχανίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ομάδα, καθώς και η ισχυρή δέσμευση από έναν παγκόσμιο ηγέτη όπως η BP, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους μας».

Ο Dev Sanyal, διευθύνων σύμβουλος της BP Alternative Energy, δήλωσε: «Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη BP να αυξήσει σημαντικά την κλίμακα, την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία των δραστηριοτήτων μας σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές βιοκαυσίμων παγκοσμίως. Με κοινή δέσμευση στην ασφάλεια και βιωσιμότητα, συνδυάζουμε τα assets και την τεχνογνωσία μας, κάτι που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, να αναπτύξουμε επιλογές για την ανάπτυξη και να παράξουμε πραγματική αξία. Η BP Bunge Bioenergia θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση τόσο για βιοκαύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, όσο και για τα βιοενέργεια στη Βραζιλία».

Η BP Bunge Bioenergia θα διαθέτει 11 μονάδες βιοκαυσίμων στη Βραζιλία. Με ετήσια δυναμικότητα 32 εκατ. μετρικών τόνων, η κοινοπραξία θα έχει την ευελιξία να παράγει ένα μίγμα αιθανόλης - ζάχαρης. Παράλληλα, θα παράγει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τροφοδοτείται από τη βιομάζα αποβλήτων από τη μονάδα ζαχαροκάλαμου- μέσω μονάδων συμπαραγωγής που θα διαθέτει σε όλες τις μονάδες της. Το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας θα πωλείται προς διάθεση στο εθνικό δίκτυο της Βραζιλίας. Τα assets της BP και της Bunge είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με μονάδες σε πέντε περιφέρειες της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένων τριών στην κομβικής σημασίας περιοχή του Σάο Πάολο.

Το 2018, οι δύο επιχειρήσεις παρήγαγαν συνολικά περίπου 2,2 δισ. λίτρα ισοδυνάμου αιθανόλης και -μετά την τροφοδοσία των εγκαταστάσεών τους- διέθεσαν προς το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο 1.200 γιγαβατώρες βιοενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αθροιστικά οι δύο επιχειρήσεις απασχολούν επί του παρόντος πάνω από 10.000 άτομα στη Βραζιλία. Η κοινοπραξία θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος ‘παίκτης’ στην αγορά βιοαιθανόλης απόζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία τους, η BP και η Bunge θα συνεισφέρουν στην κοινοπραξία το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο που διαθέτουν στους τομείς των βιοκαυσίμων, της βιοενέργειας και της ζάχαρης στη Βραζιλία. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η BP θα καταβάλλει στη Bunge $75 εκατ., με επιφύλαξη των συνήθων προσαρμογών κλεισίματος, και η κοινοπραξία θα αναλάβει μη αναγκαστικό χρέος $700 εκατ. που συνδέεται με τα assets της Bunge.

Με την επιφύλαξη των ανωτέρω συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των αναγκαίων κανονιστικών αδειών και εγκρίσεων, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στόχος είναι η BP Bunge Bioenergia να δημιουργήσει σημαντικές επιχειρησιακές και οικονομικές συνέργιες, μέσω της αποδοτικότητας κλίμακας και με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, άριστων τεχνολογιών και αξιοποίησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε όλα τα assets της νέας επιχείρησης.

Η νέα επιχείρηση αναμένεται να εδρεύει στο Σάο Πάολο. Ο Mario Lindenhayn της BP θα αναλάβει εκτελεστικός πρόεδρος, ο Geovane Consul της Bunge διευθύνων σύμβουλος και ο Marcus Schlosser της BP επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών. Η BP και η Bunge θα έχουν εκπροσωπούνται ισότιμα στο διοικητικό συμβούλιο της κοινοπραξίας.

Το 2018 η παραγωγή αιθανόλης της Βραζιλίας ήταν περίπου 26 δισ. λίτρα, τα οποία παράχθησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ζαχαροκάλαμο που καλλιεργείται στη Βραζιλία. Η κυβέρνηση της χώρας εισάγει μία νέα πολιτική χαμηλού άνθρακα στις μεταφορές, γνωστή ως RenovaBio, η οποία στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης ρυθμιζόμενης αγοράς μονάδων άνθρακα στη χώρα. Η RenovaBio αναμένεται να ενθαρρύνει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς και να υποστηρίξει τη βιομηχανία αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο.