Γ. Στάινιτς: Εντός Τετραμήνου η Εναρξη των Εξαγωγών Ισραηλινού Φυσικού Αερίου προς την Αίγυπτο

Γ. Στάινιτς: Εντός Τετραμήνου η Εναρξη των Εξαγωγών Ισραηλινού Φυσικού Αερίου προς την Αίγυπτο
της Χρ. Μήτση
Πεμ, 25 Ιουλίου 2019 - 11:42

Εντός των προσεχών τεσσάρων μηνών το Ισραήλ θα έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας συμφωνίας εξαγωγών ύψους $15 

δισ. προς την Αίγυπτο από την κοινοπραξία της ισραηλινής Delek Drilling και της αμερικανικής Noble Energy. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς χαρακτήρισει την εν λόγω συμφωνία ως τη σημαντικότερη από τότε που οι δύο γειτονικές χώρες συνήψαν μεταξύ τους ειρήνη, το 1979.

Η Αίγυπτος ελπίζει να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση και τις καλά ανεπτυγμένες υποδομές που διαθέτει για να καταστεί βασικό διεθνές κέντρο εμπορίας και διανομής φυσικού αερίου, μια δυνητικά αξιοσημείωτη ανάκαμψη για μια χώρα που μόλις το 2016 δαπάνησε περίπου $3 δισ. σε ένα έτος για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές του περασμένου έτους προβλέπει τη διοχέτευση φυσικού αερίου από τα υπεράκτια πεδία Tamar και Leviathan του Ισραήλ στο αιγυπτιακό δίκτυο αερίου.

Η Delek, η Noble και η αιγυπτιακή East Gas συμφώνησαν να εξαγοράσουν μερίδιο στον αγωγό της East Mediterranean Gas (EMG) Company που ενώνει το νότιο τμήμα του Ισραήλ με τη Χερσόνησο του Σινά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά του αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Σε συνέντευξή του στο περιθώριο ενός περιφερειακού φόρουμ για το φυσικό αέριο στο Κάιρο, ο κ. Στάινιτς δήλωσε ότι η συμφωνία για την αγορά μετοχών στον αγωγό της EMG είχε σχεδόν ‘κλειδώσει’ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις «επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός δήλωσε ότι αναμένει πως θα αναπτυχθούν περισσότερες συνδέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. «Μπορεί να είναι μόνο μια γραμμή, μπορεί να είναι δύο γραμμές, μπορεί να είναι μια γραμμή που μεταφέρει αέριο τόσο από την Κύπρο, όσο και από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο», είπε.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με την κατασκευή ενός επιπλέον αγωγού που θα διατρέχει τη Μεσόγειο απευθείας από ισραηλινές και κυπριακές πλατφόρμες αερίου έως τους τερματικούς σταθμούς LNG στο Δέλτα του Νείλου, ανέφερε ο κ. Στάινιτς, προσθέτοντας, επίσης, ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατασκευής νέων χερσαίων υποδομών σύνδεσης.

«Αν όντως θεωρήσουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, ότι θα ανακαλυφθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αερίου... τότε αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο η αρχή και δεν πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αλλά δύο και τρία βήματα μπροστά», είπε.

Η Delek Drilling είχε δήλωσε προηγουμένως ότι ελπίζει πως οι εμπορικές πωλήσεις φυσικού αερίου στην Αίγυπτο θα ξεκινούσαν στα τέλη Ιουνίου, αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε την αναβολή της έναρξης των εξαγωγών παρά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων στους αγωγούς.

Ερωτηθείς για το τι προκάλεσε την καθυστέρηση αυτή, ο Στάινιτς είπε: «Στο Ισραήλ έχουμε μερικές φορές ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ρυθμιστικό καθεστώς και υπήρξαν κάποιες μικρές καθυστερήσεις, αλλά νομίζω ότι θα τελειώσει. Έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του». Όπως ανέφερε, ο αγωγός έχει ελεγχθεί και θα είναι έτοιμος προς χρήση σε τρεις ή, το πολύ, τέσσερις μήνες.