Τα δικά τους ξεχωριστά πλάνα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης ακολουθούν ΑΔΜΗΕ και Euroasia, ενώ ο αρμόδιος υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης με τις ανακοινώσεις του στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης μίλησε για υλοποίηση της διασύνδεσης με τον συμφερότερο τρόπο και το ταχύτερο δυνατόν, θολώνοντας το τοπίο.

Της αναφοράς του υπουργού είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Euroasia σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, η οποία, όπως σημειώνει, προχωρεί και αναμένει τις τελικές προσφορές με στόχο την ολοκλήρωση του τμήματος Κρήτης-Αττικής εντός του 2022.

Με το «στρατόπεδο» του Euroasia έχει συνταχθεί σε αυτή τη φάση ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους διαχειριστές, ο Elia, η θυγατρική του οποίου, Elia Grid International, εμφανίζεται ως στρατηγικός σύμβουλος του που ετοίμασε τα έγγραφα των διαγωνισμών.

Πόντους ωστόσο έχει κερδίσει και ο ΑΔΜΗΕ, o οποίος ανακοίνωσε χθες την απόρριψη από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών της προσφυγής που είχε καταθέσει ο Euroasia κατά του διαγωνισμού για τους σταθμούς μετατροπής.