Η πώληση του 30% της ΔΑΑ, οι αλλαγές για την παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών, οι μαρίνες και οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνουν το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για το 2019.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος μιλώντας στο δεύτερο «Athens International Investment Synergies - Joint Ventures Forum» που διοργάνωσε το Ελληνο-Ελβετικό Επιμελητήριο, παρουσία διεθνών διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Ο κ. Ξενόφος επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή του στον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ για το 2019 όπου και αναφέρθηκε καταρχάς στην πώληση του 30% της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, όπως είπε, φαίνεται ότι στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο για να παρέχει ευελιξία και δημιουργία αξίας για τα περιφερειακά μας λιμάνια. Με βάση προηγούμενες μελέτες, πρώτα θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας στη Βόρεια Ελλάδα και τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας στη Δυτική Ελλάδα.

Όσον αφορά τις μαρίνες, στη φάση ωρίμανσης βρίσκονται αυτές της Θεσσαλονίκης (Αρετσού), της Ιτέας στην περιοχή Φωκίδας και η Κεφαλονιά, καθώς και ο λιμένας Μυκόνου και η μαρίνα Ρόδου.

Για τα ενεργειακά, ο κ. Ξενόφος αναφέρθηκε στη ΔΕΠΑ, η οποία στη βάση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου προβλέπεται να διαχωριστεί στην εταιρεία υποδομών και την εταιρεία εμπορίας, στα ΕΛΠΕ, όπου «εξετάζονται οι εναλλακτικές λύσεις που διαθέτουμε για την αξιοποίησή τους» και την αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Στον κλάδο των ακινήτων, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έκανε μνεία στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης. Το παραθαλάσσιο ακίνητο των περίπου 380 στρεμμάτων. Για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής προτείνεται η αξιοποίησή του ως σημείο αναφοράς της ιππικής αθλητικής δραστηριότητας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη δυναμική των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει στο χαρτοφυλάκιό του 7 ακίνητα που περιλαμβάνουν θερμικές πηγές σε Κύθνο, Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, Κονιαβίτη, Αιδηψό, Υπάτη και Πλατύστομο.

Τέλος υπογράμμισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του το 2011 έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ με συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία που υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών πληρωμών, των αμοιβών παραχώρησης, των υποχρεωτικών κεφαλαιουχικών επενδύσεων κ.λπ.).

(www.naftemporiki.gr)