Κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές Τσιμεντοβιομηχανίες να Υιοθετήσουν Πολιτικές Υπέρ του Κλίματος

Κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές Τσιμεντοβιομηχανίες να Υιοθετήσουν Πολιτικές Υπέρ του Κλίματος
energia.gr
Πεμ, 25 Ιουλίου 2019 - 19:56

Oμάδα επενδυτών καλεί τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευαστικών υλικών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσουν τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), δηλαδή, τον Ευρωπαϊκό Φορέα Συμμετοχών 

για συνεργασία με τους επενδυτές κατά της κλιματικής αλλαγής. Το τσιμέντο, που είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο δομικό υλικό παγκοσμίως, είναι υπεύθυνο για το 7% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Ένα από τα μέτρα που αναμένει η ομάδα να λάβουν οι τσιμεντοβιομηχανίες είναι να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές, όχι αργότερα από το 2050. Οι εταιρείες αναμένεται να θέσουν βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους επιστημονικούς και ρεαλιστικούς στόχους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι επενδυτές αναμένουν, επίσης, από τις εταιρείες να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη στήριξη οικονομικά αποδοτικών μέτρων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την ομαλή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης, ώστε να έχουν την ευθύνη για να επικοινωνούν τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία αξιολογεί και διαχειρίζεται τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, ανέφερε η IIGCC. «Ο τομέας του τσιμέντου πρέπει να μειώσει ραγδαία τη συμβολή του στην αλλαγή του κλίματος. Η καθυστέρηση, ή η αποφυγή αυτής της πρόκλησης δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε η Στέφανι Πφάιφερ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της IIGCC.