Την ώρα που γίνεται μεγάλη συζήτηση σε σχέση με τον μέλλον της ΔΕΗ και τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψή της, αποτελεί ζητούμενο η προστασία των νοικοκυριών που πραγματικά το έχουν ανάγκη. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέστησε σαφές πως στο στόχαστρο θα βρεθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της επιχείρησης, τους οποίους υπολόγισε σε 60.000, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Όμως εμφανίστηκε φειδωλός και σε σχέση με το πώς θα προστατευτούν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε πάντως πως θα ακολουθηθούν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την διαχείριση αυτού του ζητήματος. Επιπλέον, η ΔΕΗ θέλει να αντλήσει έσοδα από τα χρέη καταναλωτών, τα οποία συσσωρεύτηκαν τα χρόνια την κρίσης και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.  Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό είναι και ευρωπαϊκό, ωστόσο η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην επιβάρυνση με φόρους του ηλεκτρικού ρεύματος. Άρα, η διατήρηση του πλέγματος προστασίας των καταναλωτών, δηλαδή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, των επανασυνδέσεων ρεύματος κρίνεται αναγκαία. Στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια το βάρος ρίχνεται σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται  με την εξοικονόμηση ενέργειας. Πολλοί φορείς και οργανισμοί, τονίζουν τη χρησιμότητα των έξυπνων δικτύων και των έξυπνων μετρητών. Στη Γαλλία, μάλιστα ο νόμος για την ενεργειακή μετάβαση προβλέπει, ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να προμηθεύονται δωρεάν εσωτερική οθόνη καταγραφής των kWh.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε στις προγραμματικές δηλώσεις πως χωρίς καθυστερήσεις, θα εφαρμοστεί το πλάνο για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και κατοικίες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμο Θωμά «στόχος είναι η συνέχιση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με εξορθολογισμό των όρων του ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, φθάνοντας σταδιακά στις 100.000 κατοικίες ετησίως, να διευκολυνθεί η πιστοποίηση και να υπάρχει πρωτοπορία στην εγχώρια κατασκευαστική και μεταποιητική βιομηχανία». Σημείωσε δε πως «θα επιτύχουμε περισσότερη και ουσιαστικότερη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα και κοινοτικούς πόρους, όπως το INVEST EU και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση φοροαπαλλαγών σε περίπτωση υλοποίησης μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον τομεάρχη ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλο να χαρακτηρίζει χθες ξεπούλημα των ασημικών την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μιλώντας στο Κόκκινο. «Πράγματι η ΔΕΗ που είναι πέρα από ένα εθνικό κεφάλαιο είναι και ο μεγαλύτερος ίσως βιομηχανικός παραγωγός της Ελλάδας πρέπει να έχει μια πορεία προσαρμοσμένη και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στις ανάγκες της ποιότητας ζωής αλλά πάνω από όλα στη μεγάλη υποχρέωση, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο κ. Φάμελλος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο σε σχέση με το πλάνο της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και με τα άλλα ζητήματα.