Προαλείφεται Συμφωνία Ρωσίας- Ουκρανίας για τη Διέλευση Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη

Προαλείφεται Συμφωνία Ρωσίας- Ουκρανίας για τη Διέλευση Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη
energia.gr
Παρ, 26 Ιουλίου 2019 - 17:41

Η Ρωσία προτίθεται να συνάψει με την Ουκρανία μια μικρής χρονικής διάρκειας συμφωνία για την διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου με προορισμό την Ευρώπη, αφότου λήξει η δεκαετής υφιστάμενη συμφωνία ανάμεσα στην πετρελαϊκή Nafotgaz της Ουκρανίας και της ρωσικής Gazprom.

Η συμφωνία εκπνέει την 1η Ιανουαρίου του 2020, και επομένως κερδίζεται χρόνος για την τροφοδοσία των αγωγών που θα παρακάμψουν την Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στις σχετικές συνομιλίες που διεξάγονται στην Μόσχα.

«Η Ουκρανία ελπίζει για μια μακροχρόνια συμφωνία 10ετούς διάρκειας. Αυτό δεν είναι προς όφελος (της Ρωσίας)», δήλωσε μία από αυτές. «Εξυπηρετεί μια συμφωνία διάρκειας ενός έτους, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία και τους δύο αγωγούς (Nord Stream-2 και Turkish Stream)», δήλωσε η πηγή αυτή.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τη θέση της Μόσχας επιβεβαίωσαν, επίσης, μια πηγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο πηγές από την Gazprom. Έως τώρα, κανείς εκ των  Gazprom και του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που διέρρευσαν.