Η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream θα διέλθει μέσω Βουλγαρίας και όχι από την Ελλάδα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσό-τουρκικής επιτροπής. «Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας. Στην δε, Βουλγαρία, απευθείας», δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση  του αγωγού Turkish Stream θα αρχίσει να λειτουργεί από 1ης Ιανουαρίου 2020. 

Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom θεωρεί την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία. Να σημειωθεί ότι η ισχύς της κάθε διακλάδωσης είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. 

Ο στρατηγικού χαρακτήρα Turkish Stream, έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και έως τα τέλη του έτους θα αρχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην τουρκική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 90% του συνόλου του έργου στον τερματικό σταθμό Kıyıköy, στην Τουρκία, όπου το ρωσικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω Μαύρης Θάλασσας.

«Οι χερσαίες εγκαταστάσεις στην Ρωσία έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99% και οι δύο υπεράκτιοι αγωγοί  που συνδέουν τις δύο όχθες, καθώς και το τμήμα του υπεράκτιου αγωγού, έχει κατασκευαστεί σε χρόνο- ρεκόρ, κάτι που συνιστά ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για ένα τόσο απαιτητικό, από τεχνικής άποψης, έργο», δήλωσε ο Oleg Aksyutin,  αντιπρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της Gazprom, που είναι ο κύριος εταίρος του έργου, και διευθύνων σύμβουλος της "Turkish Stream". Το έργο αποτελείται από δύο αγωγούς που έχουν ποντιστεί στον Εύξεινο Πόντο, σε βάθος που αγγίζει τα 2.200 μέτρα και έχουν συνολικό μήκος 930 χιλιόμετρα.