Καθώς ο χρόνος πιέζει για να την υλοποίηση της σύζευξης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας, με τη σχετική χρονική διορία για την ολοκλήρωσή του έργου να έχει οριστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αξιόπιστες πηγές της αγοράς θέλουν τη ΡΑΕ να εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μια νέα διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εκτός όμως της πολιτικής στήριξης που απαιτείται για ένα έργο αυτής της σημασίας, χρειάζεται να υπάρξουν αξιόπιστες τεχνικές μελέτες για την απρόσκοπτη λειτουργία του υποβρυχίου ηλεκτρικού καλωδίου.

Και τούτο, επειδή, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων ερευνών για τη λειτουργία της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, προέκυψαν ορισμένα απογοητευτικά συμπεράσματα.

Ένα έργο που είχε εγκαινιαστεί το 2002 και θεωρείτο πρωτοποριακό για την εποχή του, σηματοδοτώντας, παράλληλα, τις μελλοντικές εξελίξεις στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, με τις διασυνδέσεις των ηλεκτρικών συστημάτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να τίθεται τακτικά και συστηματικά εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ενδεικτικό αυτών των προβλημάτων είναι το γεγονός ότι οι διαχειριστικές αρχές των δύο χωρών υποχρεώθηκαν, εκ των πραγμάτων, το 2014, να πραγματοποιήσουν ειδική τελετή για την επαναλειτουργία του, καθώς η σύνδεση είχε αχρηστευθεί επί σειρά μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα που έγινε, συνέβαλε στο να μειωθούν δραστικά, τα περισσότερα προβλήματα επιλύθηκαν και εμφάνισε μεγάλη βελτίωση η διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.