Ο πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης (ΚΜ) ζήτησε «συνεκτική συμπεριφορά κι απ’ τους δύο», Τουρκία κι Ελλάδα ,εν όψει της διατυπώσεως των σκέψεων του, τον προσεχή Ιανουάριο στην «ανωτάτη στρατηγική συνάντηση» με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγήπ Ερντογάν (ΤΕ). Δεν γνωρίζομε τι σημαίνει «συνεκδοχή» κατά τον ΚΜ αλλά η καθιερωμένη έννοια είναι ότι «μία λέξη χρησιμοποιείται για να εκφράσει μία διαφορετική σημασία που βρίσκεται σε σχέση υπαγωγής με την αρχική σημασία ενός συνόλου» (*)

Εν προκειμένω , ποίο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους  ανήκει στην Ελλάδα και τι στην Τουρκία – αν και το ζήτημα είναι λυμένο από το διεθνές δίκαιο και από την Συνθήκη της Λωζάννης, που η Τουρκία υπέγραψε το 1923 , ως νικητής του Μικρασιατικού πολέμου (μέχρις  3 μιλίων από της Ασιατικής ακτής , τα Τουρκικά χωρικά ύδατα).

Σήμερα βέβαια , η Τουρκία αμφισβητεί αμφότερες – διεθνή και διμερή συμβατική τάξη κι αναζητεί «συνεκτική» αναδιατύπωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην Αγαιακήθάλσσα.

Πρώτα απ’ όλα , να διευκρινισθή η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην οποία ανήκει η Ελλάς από το 1981.Ποία τα σύνορά της ΕΕ με την Τουρκία; Ανήκουν τα νησία στην Ελλάδα ή όχι; Κι αν ναι , έχουν ή δεν έχουν χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα , ΑΟΖ και γειτνιάζουσα ζώνη;

Κατόπιν , που φθάνουν τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκίας; Η απάντηση ενδιαφέρει και την Αμερική που έχει εγκατασταθή στην Θράκη την οποία διεκδικεί η Τουρκία.

Δεύτερον και το κυριότερο , τι θέλουν οι δύο λαοί , της Τουρκίας και της Ελλάδος: Οι μεν Τούρκοι υποδαυλίζονται από την κυβέρνηση τους, που καλλιεργεί τα αρπακτικά ένστικτά των (στην Συρία που 1939 άρπαξαν την Αλεξανδρέττα και το 1974 το ήμισυ της  Κύπρου) να πάρουν την… Μύκονο και την Σαντορήνη κι ό,τι άλλο έχει τουρισμό.

Οι δε Έλληνες υφιστανται καθημερινώς μία ασάφεια της κυβερνήσεως τους : την μία , αν τα  Ελληνικά χωρικά ύδατα είναι 6 , την άλλη 10 ή μήπως 12 μίλια.

Αν υπερβούν τα 6 μίλια, που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης , κινδυνεύουν από το casusbelliτης Τουρκίας. Αν πάνε στα 10 , που θέλει ο κ. Σκυλακάκης με το «χωροταξικό των νήσων» , υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον κ. Δένδια που διεκδικεί τα 12 μίλια κι αν συμφωνήσουν ν’αφήσουν τις «μικρονησίδες» ως νεκρά ζώνη (nomanterritory) ποίος εγγυάται ότι μετ΄ου πολύ , οι Τούρκοι θα ζητήσουν τα Αντίψαρα , την Ψέριμο ή τους Φούρνους όπως έκαμαν με τα Ίμια που τα «γκρίζαραν»επί Σημίτη.

Ο Ελληνικός λαός θέλει να ζήσει εν ειρήνη με τους γείτονες αλλά είναι έτοιμος να πολεμήσει αν απειληθή  στο Αιγαίον , στη Θράκη ή στον αέρα της δυτικής Ελλάδος ή της Κρήτης. Αυτό είναι σαφές και δεν αμφισβητείται από κανένα , εχθρό ή άσπονδο φίλο.Διότι άλλως τι χρειάζονται τα 1000Λέοπαρντ, οι 4Μπελχάρες και τα 220 μαχητικά αεροσκάφη; Γιατί δαπανάται το 5% του Ελληνικού ΑΕΠ για την Άμυνα κάθε χρόνο και το δημόσιοχρέος έχει φθάσει  στα 410 δις. ευρώ.Θα προτιμούσε να τα δώσει στην Παιδεία, στην Υγεία και στους ΄Ελληνας εργαζομένους που λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο απ’ ό,τι οι Βούλγαροι.

Άρα, ο ΚΜ δεν χρειάζεται να αναζητεί με ασάφειες των Γεραπετρίτη , Σκυλακάκη, Δένδια , ως «συνεκτική συμπεριφορά» απ’ τον ΤΕ , πολλώ δεν μάλλον καθ’οσον δεν εκφράζει περισσότερο απ’ το 23% της Ελληνικής κοινής γνώμης , επί τη βάσει των προσφάτων δημοσκοπήσεων. Αν μάλιστα  πάει στην βουλή για περάσει τις συνεκτικές ασάφειες είναι βέβαιον ότι θα καταψηφισθή όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλ’ακόμη κι από τους πατριώτες βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας.

 

 
(*) Βλ.σχ. ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ της Ακαδημίας Αθηνών (τόμος 7 σελ.207).