του αγωγού East Med και είπε πως το θέμα θα συζητηθεί στην Αθήνα, στις 7 Αυγούστου, με τους ομολόγους του της Κύπρου, του Ισραήλ και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Φάνον.
Μιλώντας για το καίριο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως επείγει από πολλές απόψεις αλλά και επειδή το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο νησί, θα πρέπει να κλείσει. Με βάση το ενωσιακό δίκαιο, απαγορεύεται να λειτουργεί μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και ταυτόχρονα η Κρήτη έχει θέματα ευστάθειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ο ΥΠΕΝ.
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε το ότι η ΔΕΗ δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση: «Όταν η μετοχή της είχε χάσει επί τέσσερα χρόνια το 83% της αξίας της και ο ορκωτός εκτιμητής, η Ernst & Young, βγήκε και είπε ότι έχει θέμα βιωσιμότητας στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Τι άλλο να πω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός;», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξυγιάνει την Επιχείρηση, αλλά, υπενθύμισε πως υπάρχουν και κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις. «Διότι το μνημόνιο τελείωσε, αλλά είναι πάντα εδώ», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στον ο Γιώργος Στάσση, ο οποίος αναλαμβάνει ως νέος επικεφαλής της ΔΕΗ. "Ο κ. Στάσσης είναι ένας νέος Έλληνας, που ήταν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και γυρνάει πίσω για να βοηθήσει την προσπάθεια. Έχει βαθιά γνώση του χώρου της ενέργειας. Ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, της Enel και στη Ρουμανία έχει δουλέψει και σε τέτοιο αντίστοιχο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για ηλεκτρικές επιχειρήσεις", είπε.
Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη:
Ε.Μ.: Μαθαίνω από το ρεπορτάζ, γιατί συνοδεύατε τον κ. Μητσοτάκη στο διήμερο ταξίδι του στην Κύπρο, ότι είχατε θέματα της δικής σας ατζέντας που αφορά στη διασύνδεση της Κρήτης και με την Κύπρο. Τι ακριβώς είναι αυτό;
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, είναι δύο χωριστά θέματα.
Ε.Μ.: Είναι ένα καλώδιο που...
Κ.Χ.: Ναι, το ένα θέμα αφορά στη διασύνδεση για το φυσικό αέριο, όπου υπάρχει ο σχεδιασμός για τον αγωγό που λέγεται East Med. Ο σχεδιασμός του είναι [η διασύνδεση] Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας. Γι’ αυτό το θέμα θα συζητήσουμε στις 7 Αυγούστου, εδώ στην Αθήνα, με τον Κύπριο ομόλογό μου, τον Ισραηλινό ομόλογό μου και τον κ. Φάνον των ΗΠΑ.
Ε.Μ.: Ναι, ο οποίος έρχεται σήμερα αν δεν κάνω λάθος κ. Χατζηδάκη, γιατί και αυτό το είδα, έρχεται ο αρμόδιος υφυπουργός...
Κ.Χ.: Θα έχουμε μία συνάντηση εμείς στις 6 Αυγούστου και μετά θα έχουμε την Διάσκεψη αυτή, 3 + 1 -δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ- για θέματα ενέργειας στις 7 Αυγούστου στην Αθήνα. Για να συζητήσουμε για το θέμα που σας είπα, αλλά και άλλα θέματα στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας των χωρών μας. Για μας αυτό είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας -η συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ στα ενεργειακά θέματα- και χαιρόμαστε που την συνεργασία αυτή την ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ. Και έχουμε και μια ξεχωριστή συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Τώρα, εκτός αυτού υπάρχει και η διασύνδεση για το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει ένα project, το οποίο λέγεται EuroAsia Interconnector, το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια, το 2014. Συζητάμε εκεί με την Κυπριακή πλευρά, γιατί έχουν προκύψει κάποιες διαφορές, ως προς την ταχύτητα και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα δομηθεί το έργο. Εκείνο το οποίο ξεκαθαρίσαμε στην εταιρεία, και φυσικά πρωτύτερα στην κυπριακή κυβέρνηση, είναι ότι εμείς βεβαίως θέλουμε τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Άλλωστε γιατί να την θέλουμε στο φυσικό αέριο και να μην την θέλουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα; Θα ήταν παράλογο. Δεν θα είχε κανένα νόημα, θα ήταν τρελό. Απλώς επειγόμεθα για το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης, γιατί το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα πρέπει να κλείσει στην Κρήτη, με βάση το ενωσιακό δίκαιο, απαγορεύεται να λειτουργεί μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και ταυτόχρονα η Κρήτη έχει θέματα ευστάθειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν από μερικές μέρες είχαμε black-out στο Λασίθι, παρότι έχουν μεταφερθεί γεννήτριες στην Κρήτη για τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. Άρα τους είπα ότι βεβαίως πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά και να βρούμε την προσφορότερη λύση. Ωστόσο, για μας είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας η διασύνδεση της Κρήτης διότι, δεν γίνεται, είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πιεστικό και κατεπείγον.
Ε.Μ.: Υπάρχει και ένας οδικός χάρτης της Κομισιόν για το θέμα αυτό κ. Χατζηδάκη;
Κ.Χ.: Υπάρχει ένα ζήτημα- τώρα θα μπλέξουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες- το ζήτημα αυτό είναι project of common interest, λέγεται BCI, χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει εμπλοκή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπήρξαν μακρές συζητήσεις μεταξύ των προκατόχων μου εδώ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυπριακής κυβέρνησης και κυρίως μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το EuroAsia Interconnector και που έχει έδρα στην Κύπρο. Έχουν υπάρξει και σημεία απόκλισης κατά καιρούς, τα οποία σας τα περιέγραψα ήδη. Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση, αυτό θα σας έλεγα, χωρίς να έχουμε καθυστερήσεις για το θέμα της Κρήτης.
Ε.Μ.: Μάλιστα. Σε αυτό και θα μείνουμε, γιατί δεν έχει έννοια να μπούμε σε λεπτομέρειες όλου αυτού, που είναι πολύ τεχνικές.
Κ.Χ.: Είναι πολύ τεχνικό.
Ε.Μ.: Το ξέρω, όσο μπόρεσα να το διαβάσω χθες το κατάλαβα αυτό. Πάμε τώρα και στο άλλο μεγάλο θέμα, αυτό που δεν είναι άλλο παρά η ΔΕΗ. Στη ΔΕΗ καταρχήν έχουμε καινούργια κεφαλή. Έχουμε τον κ. Στάσση πια στα ηνία της εταιρείας, που φιλοδοξείτε να πάει, προς τα πού πια η ΔΕΗ κ. Χατζηδάκη; Γιατί εξακολουθεί να υπάρχει και στους πολίτες μια ανησυχία για το τι έχουν μπροστά τους, παρά τις δικές σας διαβεβαιώσεις, που το έχετε επαναλάβει αρκετές φορές, ότι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα υπάρξει. Φαίνεται πως ακόμα υπάρχει ανησυχία.
Κ.Χ.: Η ΔΕΗ δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση.
Ε.Μ.: Ναι, αυτό το ξέρουμε, μας το είπατε.
Κ.Χ.: Όταν η μετοχή της είχε χάσει επί τέσσερα χρόνια το 83% της αξίας της και ο ορκωτός εκτιμητής, η Ernst & Young, βγήκε και είπε ότι έχει θέμα βιωσιμότητας στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Τι άλλο να πω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός; Τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. Εμείς, λοιπόν, με βάση αυτά και βλέποντας ότι μπροστά μας δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ, γιατί κανείς δεν πάει να αγοράσει μια τόσο ζημιογόνα επιχείρηση και δεν υπάρχει ούτε το project το παλαιότερο της μικρής ΔΕΗ, διότι πάλι θα πάει να αγοράσει κανείς ζημιές- μικρότερες έστω, αλλά πάντως σημαντικές ζημιές. Εκείνο το οποίο παρουσιάσαμε είναι ένα σχέδιο από δέκα σημεία, τα οποία από τη μια πλευρά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας και από την άλλη πλευρά να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, της εξυγίανσης της εταιρείας. Έχουμε δύο ορόσημα κ. Μπαλτατζή. Για το πρώτο κομμάτι του σχεδίου, που αφορά στη ρευστότητα, το ορόσημο είναι η 24η Σεπτεμβρίου. Η ημέρα δηλαδή που θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young, που είναι υποχρεωτική με βάση το νόμο περί εισηγμένων εταιρειών. Θα βγει μια έκθεση, η οποία θα μας μιλάει πια για την κατάσταση της εταιρείας. Πρέπει, λοιπόν, μέχρι τότε να έχουμε προχωρήσει σε όλα τα μέτρα εκείνα, τα οποία απαιτούνται έτσι ώστε να μην υπάρξει ζήτημα για την ευστάθεια της εταιρείας, για την βιωσιμότητά της. Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας ανακοινώσαμε και την αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος, που θα είναι τονωτική ένεση για τη ΔΕΗ. Αλλά δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, με την έννοια ότι θα έχουμε αντίστοιχη μείωση στο ΦΠΑ της ενέργειας, που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση -δεν μπορώ να το πιστωθώ εγώ- και αντίστοιχη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που είναι αυτά που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ, υπάρχει ένα περίσσευμα εκεί.
Ε.Μ.: Πάντως επιμένει η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηδάκη, να σας κατηγορούν ότι έχετε μια τακτική απαξίωσης της εταιρείας, με στόχο την πώληση αυτού του κρατικού περιουσιακού στοιχείου και ότι επιμένετε να δίνετε στοιχεία, οικονομικά στοιχεία εννοώ, ως προς την εταιρεία, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Κ.Χ.: Επί ΣΥΡΙΖΑ η μετοχή της εταιρείας έχασε το 83% της αξίας της. Από την ημέρα των Ευρωεκλογών ίσα με τώρα η μετοχή της ΔΕΗ έχει ανέβει πάρα πάρα πολύ. Δεν θυμάμαι την ακριβή αποτίμηση αυτή την ώρα που σας μιλάω, αλλά θυμάμαι ότι ήταν 1,2 ευρώ την παραμονή των Ευρωεκλογών, την Παρασκευή πριν κλείσει το χρηματιστήριο, και τώρα πρέπει να είναι γύρω στο 2,6 ευρώ. Και ανέβηκε συνολικά [και] από τη μέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα. Άρα τι είδους απαξίωση είναι αυτή κ. Μπαλτατζή, όταν με εμάς η μετοχή ανεβαίνει, διότι η αγορά βλέπει θετικά την πολιτική μας και επί ΣΥΡΙΖΑ -που υποτίθεται υποστήριζε τη ΔΕΗ- η μετοχή κατρακύλησε; Και πώς να μην κατρακυλήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση για τη ΔΕΗ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα δηλαδή για την επιχείρηση, καθώς συμφώνησε με την Κομισιόν η ΔΕΗ να κατέβει από το 90% της αγοράς στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Και τα στελέχη της επιχείρησης από τότε δούλευαν για να χάσουν πελάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι πολύ-πολύ προσεκτικός στο συγκεκριμένο θέμα. Εγώ έχω μιλήσει και για άλλα θέματα, έχω πιστώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαμε πρόοδο στο κτηματολόγιο, ότι είχαμε πρόοδο στους δασικούς χάρτες. Δεν μ’ αρέσει να τα ισοπεδώνω, δεν είμαι αυτής της σχολής, αλλά εδώ η διαχείριση που έκαναν είναι άνευ προηγουμένου. Εκείνο που θέλω να σας πω, επειδή σας είπα για το ορόσημα 24 Σεπτεμβρίου για την ρευστότητα, υπάρχει και το δεύτερο ορόσημα την 31η Οκτωβρίου, που αφορά στα διαρθρωτικά μέτρα και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να τα συζητήσουμε με την Κομισιόν. Έτσι κι αλλιώς εμείς πρέπει να τα πάρουμε για να εξυγιάνουμε την επιχείρηση, αλλά υπάρχουν και κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις. Διότι το μνημόνιο τελείωσε, αλλά είναι πάντα εδώ.
Ε.Μ.: Σε ποιες υποχρεώσεις αναφέρεστε κ. Χατζηδάκη;
Κ.Χ.: Οι υποχρεώσεις με την Κομισιόν είναι ένας έλεγχος που γίνεται για την πορεία διαφόρων πραγμάτων στην οικονομία. Είτε δημοσιονομικά [θέματα], είτε είναι θέματα με διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις κτλ. Λοιπόν, ανεξαρτήτως τώρα του ελέγχου, που όντως γίνεται στις 31 Οκτωβρίου, εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε και στη Βουλή έτσι κι αλλιώς, είναι δημόσιο, και το οποίο θα το θέσουμε και αυτό υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει, στο επίπεδο το διαρθρωτικό, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο. Περιλαμβάνει απόσυρση, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Διότι έγινε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους από το ΣΥΡΙΖΑ και απέτυχε παταγωδώς, δεν βρέθηκε αγοραστής και έγινε μάλιστα δύο φορές. Μάλιστα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ορισμένες από αυτές, οι παλαιότερες, να κοστίζουν περισσότερο τώρα που λειτουργούν, από όσο θα κόστιζαν αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζομενοι κανονικά. Και όλο αυτό το σχέδιο θα συνδυαστεί επίσης και με εθελούσιες εξόδους. Όλο αυτό θα εφαρμοστεί από το καινούργιο management της επιχείρησης. Προτάθηκε κατά τις νόμιμες διαδικασίες από το Υπερταμείο ο κ. Γιώργος Στάσσης, ο οποίος είναι ένας νέος Έλληνας, που ήταν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και γυρνάει πίσω για να βοηθήσει την προσπάθεια. Έχει βαθιά γνώση του χώρου της ενέργειας. Ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, της Enel και στη Ρουμανία έχει δουλέψει και σε τέτοιο αντίστοιχο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για ηλεκτρικές επιχειρήσεις.
Ε.Μ.: Για να δούμε τη συνέχεια, θα το παρακολουθούμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνομιλία.
Κ.Χ.: Σας είπα είναι μία πολύπλευρη προσπάθεια, η οποία χωρίς καμιά αμφιβολία είναι δύσκολη. Είναι και για μένα προσωπικά ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα και είμαι αποφασισμένος και προσωπικά να το κερδίσω αυτό το στοίχημα.
Ε.Μ.: Το ευχόμαστε.
Κ.Χ.: Θα κάνουμε λοιπόν οτιδήποτε απαιτείται για να σωθεί και να εξυγιανθεί η ΔΕΗ, παράλληλα με την προσπάθεια που θα κάνουμε να εκσυγχρονιστεί η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα και να προσαρμοστούμε στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.