Την ώρα που σε Ελλάδα και Ευρώπη γίνεται μεγάλη συζήτηση σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση, φορείς και οργανισμοί διαπιστώνουν πως η έλλειψη χρηματοδότησης παραμένει ένα από τα κυριότερα προβλήματα στην προσπάθεια της ενεργειακής μετάβασης. Πάντως, μέχρι στιγμής σύμφωνα 

με στοιχεία της Ε.Ε., οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό και στα δημόσια κτίρια αντλούν τα περισσότερα κεφάλαια από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης δράσεων που συνδέονται με την  μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας το έχει ήδη επισημάνει η Διάσκεψη των Δημάρχων της ΕΕ για την καθαρή ενέργεια. Υποστηρίζουν, πως οι τοπικές αρχές βασίζουν τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ωστόσο, οι επιδοτήσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι περιορισμένες. Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν δύο χρόνια από τη Διάσκεψη των Δημάρχων της ΕΕ τα οποία δείχνουν πως μόλις το 28% των δήμων είχε μέχρι τότε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματική αλλαγής. Ανάμεσα δε στα σημαντικότερα προβλήματα που θεωρούσαν οι δήμοι ως εμπόδια για την ανάληψη πρωτοβουλιών είναι: η έλλειψη οικονομικών πόρων, η έλλειψη τεχνικών, αλλά και η απουσία υποστήριξης από πλευράς κράτους. Είναι ενδεικτικό πως οι δήμαρχοι τριών χωρών (Ελλάδα, Πολωνία, Γαλλία) θεωρούσαν πως ο οικονομικός παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός.

Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει η πρωτοβουλία για την καθαρή ενέργεια, στα ευρωπαϊκά νησιά έχουν συσταθεί εταιρείες που παρέχουν ενεργειακές  υπηρεσίες στους τελικούς χρήστες ενέργειας, που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση. Οι εταιρείες αυτές ορίζονται ως εταιρείες παροχής υπηρεσιών ενέργειας (ESCO) και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ή να οργανώσουν τη χρηματοδότηση ενός έργου, ενώ η δική τους αμοιβή συνδέεται άμεσα με την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Παράλληλα, στην Ευρώπη έχει αναγνωριστεί ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν δημιουργηθεί αρκετοί ενεργειακοί συνεταιρισμοί. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το νησί της Σίφνου επιλέχθηκε στις αρχές του χρόνου από τη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα σε έξι νησιά, όπου θα στηριχθεί η πορεία ενεργειακής τους μετάβασης. Στην απόφαση έπαιξε σημαντικό ρόλο η δραστηριότητα της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, η οποία προτίθεται να δημιουργήσει έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Επίσης στις αρχές του 2019 η ΔΕΗ εγκατέστησε στο νησί 2 ανεμογεννήτριες συνολικής χωρητικότητας 1,26MW.