Όσο η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει να συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, έχοντας δίπλα της ενεργειακούς κολοσσούς, τόσο η Τουρκία επινοεί μεθοδεύσεις για να προκαλέσει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, η Total και η ΕΝΙ, πρόκειται να συνεργασθούν και στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως απεφασίσθη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν αποκλείεται να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλα οικόπεδα, γεγονός που ενοχλεί την Άγκυρα. Τα ποσοστά συμμετοχής των δύο εταιρειών είναι 50-50. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκκοτρύπης δήλωσε χθές ότι η γαλλική εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί και στα τεμάχια 2,3,9,8, όπου επιχειρούσε η ιταλική ΕΝΙ, με ποσοστά από 20% έως 100%. Ειδικώς στα τεμάχια 2,3,9, στα οποία η ΕΝΙ είχε ποσοστό 80% και η κορεάτικη Kogas 20%, ο υπουργός εξήγησε ότι η Total θα λάβει τα ποσοστά από τον ιταλικό κολοσσό.

Η απάντησις της Τουρκίας ήλθε από τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ευθαρσώς δήλωσε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας του. Σημείωσε δέ ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023 η Τουρκία θα έχει την δυνατότητα αποθηκεύσεως 5,4 δισ. κυβικών μέτρων αερίου που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από απόψεως χωρητικότητος. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται το θέμα των γεωτρήσεων και των νόμιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων να γίνουν αντικείμενο παζαριού.

Την ίδια στιγμή, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT «ανεκάλυψε» ότι στο hot spot του Λαυρίου λειτουργεί στρατόπεδο Κούρδων τρομοκρατών. Ευθέως κατηγόρησε την Ελλάδα ότι όχι μόνον υποθάλπει «τρομοκράτες», μέλη του  PKK, αλλά τους εκπαιδεύει και στρατιωτικώς. Το τουρκικό συνεργείο επεσκέφθη τον προσφυγικό καταυλισμό και διεπίστωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει παραδώσει τον έλεγχο του χώρου στους «τρομοκράτες». Συμφώνως προς το ρεπορτάζ, στο «στρατόπεδο» του Λαυρίου φιλοξενούνται 350 «τρομοκράτες» που, μετά το 1984, στεγάζει Κούρδους που στρέφονται κατά της Τουρκίας. Μάλιστα, αναφέρει πως ηγετικό στέλεχος του PKK, έπειτα από σύλληψη του στην Τουρκία, παρεδέχθη πώς στο Λαύριο παρέχεται στρατιωτική εκπαίδευσις στους « τρομοκράτες», και η λειτουργία του προκαλεί -κατά καιρούς- κρίση στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης άσκησαν δριμεία κριτική στην Ελλάδα επειδή τα τζαμιά στην Κώ παραμένουν κλειστά μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2017. Έφθασαν όμως στο σημείο να διαστρεβλώσουν τον τίτλο του Βακουφίου της Κω, το οποίο αναφέρεται ως «Μουσουλμανικό Τουρκικό Ίδρυμα της Κω». Επίσης κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι εκμεταλλεύθηκαν τον σεισμό για να κρατήσουν κλειστά τα τεμένη Ντεφντερντάρ Χατζή Ιμπραήμ Εφέντη και το τζαμί Γαζή Χασάν Πασά.

Αποστομωτική ήταν η απάντησις της προέδρου του Βακουφίου της Κώ Ελβάν Κοτζαογλάν, η οποία τόνισε με έμφαση ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότης στο νησί και όλοι είναι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Όπως δήλωσε, και τα δύο τζαμιά υπέστησαν μεγάλες ζημίες από τον σεισμό και είναι αδύνατον να λειτουργήσουν καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους προσκυνητές. Η πρόεδρος του Βακουφίου είπε ότι δεν έχουν αρχίσει να επισκευάζονται ούτε και οι χριστιανικοί ναοί που υπέστησαν μεγάλες ζημίες. «Δεν έχουν ξεκινήσει να φτιάχνονται ούτε οι χριστιανικοί ναοί. Δεν είναι ότι άφησαν τα τεμένη μας για να φτιάξουν τις εκκλησίες. Ούτε στην Μητρόπολη ούτε στην Αγία Παρασκευή έχουν προχωρήσει έργα» κατέληξε η κ. Κοτζαογλάν.