Κάθε καλοκαίρι ακούμε συμβουλές στα ΜΜΕ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το τι θα πρέπει να αποφεύγουν οι πολίτες, ώστε να μην προκαλούνται δασικές πυρκαγιές. Για τη χώρα μας ωστόσο παραμένει άγνωστη λέξη η διαχείριση της βιομάζας, που ως ένα βαθμό μπορεί να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές.

Άνθρωποι του κλάδου έχουν επισημάνει επανειλημμένως την αναγκαιότητα της διαχείρισης της βιομάζας και τα οφέλη που μπορούν να υπάρχουν, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε πολλές χώρες τα κλαδέματα από τις αγροτικές εργασίες αποτελούν ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα υπάρχει μια δυσπιστία ως προς την δημιουργία τέτοιων μονάδων. Αν αναλογιστεί κανείς την δασική βιομάζα η οποία περιλαμβάνει κυρίως τα υπολείμματα που πέφτουν από τα δέντρα, που σε μεγάλο βαθμό είναι εύφλεκτα, αλλά και τα κλαδέματα από τις αγροτικές εργασίες μπορούν να συστήσουν μια διαχειριστική αλυσίδα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης της βιομάζας σε επιστολή της στον πρώην αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, εξηγούσε τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Μεταξύ άλλων τότε ανέφερε πως «το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους κλαδικούς και επιστημονικούς φορείς που γνωμοδοτούν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ορθολογικής ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας, πρέπει να μελετήσουν και να προτείνουν ένα μοντέλο διαχειριστικής αλυσίδας ανά Περιφέρεια της χώρας και με βάση το κατά τόπους διαθέσιμο δυναμικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναπτυχθούν υποδομές προσωρινής εναπόθεσης, προεπεξεργασίας και αποθήκευσης της υπολειμματικής βιομάζας εντός ιδιωτικών χώρων/οικοπέδων ή/και κεντρικών σημείων συλλογής (διαχειριστικά κέντρα βιομάζας), η ύπαρξη των οποίων θα καταπολεμά την κακή πρακτική ανοικτών εστιών καύσης που παρατηρούνται στην ύπαιθρο. Τα διαχειριστικά κέντρα μπορεί να είναι είτε ιδιωτικά ή να ανήκουν σε δημόσιους φορείς (π.χ. δήμο ή περιφέρεια) και η ύπαρξή τους θα καθιστά γενικά ευκολότερη την πρόσβαση σε βιομάζα και την αξιοποίησή της μέσω των δραστηριοτήτων της κυκλικής οικονομίας».

Επίσης, υπογράμμιζε «την ενίσχυση του ρόλου των ενεργειακών κοινοτήτων και συνεταιρισμών με κατεύθυνση το καθάρισμα των δασών προς προστασία έναντι πυρκαγιών, σύμφωνα με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και αξιοποίηση της αφαιρούμενης ξυλώδους βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς». Οι δύο αυτές θέσεις εντάσσονται σε ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων που έχει καταθέσει η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης της βιομάζας και παραμένει ερώτημα τι θα κάνει πλέον η νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού για τις ΑΠΕ (IRENA) η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από στερεά βιομάζα υποστήριξε περίπου 387.000 θέσεις εργασίας το 2017, ενώ ο τομέας των βιοκαυσίμων απασχολούσε περίπου 230.000 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12%, σε σχέση το 2016. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων έχουν το μεγαλύτερο μέρος θέσεων εργασίας, και αυτές είναι η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία.