Την Δευτέρα, το αργό WTI υποχώρησε κατά 1,28% στα $ 54,95, ενώ το αργό τύπου Brent υποχώρησε 1,24% στα $ 61,12, σε μία συγκυρία κατά την οποία ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο ακτές του Ειρηνικού αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.
Την Πέμπτη, την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου υπέστησαν ισχυρό πλήγμα μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι "ΗΠΑ θα ξεκινήσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, την επιβολή ενός μικρού επιπλέον δασμού ύψους 10% στα υπόλοιπα αγαθά και προϊόντα αξίας 300 δις δολ." που εισάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα.
Σε απάντηση, το Πεκίνο δεσμεύθηκε να επιβάλει νέα "απαραίτητα αντίμετρα" για να προστατεύσει τα συμφέροντά του μετά την τελευταία αμερικανική απειλή για επιβολή δασμών. Μάλιστα, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ ήταν "μια παράλογη, ανεύθυνη πράξη", όπως τόνισε ο Zhang Jun, ο νέος Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η αντίδραση του Πεκίνου στους πρόσθετους αμερικανικούς δασμούς θα μπορούσε να συμπεριλάβει και την επανέναρξη εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν στην Κίνα με στόχο να υπονομεύσει την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ και να μετριάσει κάποιες από τις επιπτώσεις που θα έχουν στην κινεζική οικονομία οι πρόσφατοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέει αναφέρει η BofA Merrill Lynch.
"Ενώ διατηρούμε τις προβλέψεις μας για το επόμενο έτος για την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολ. το βαρέλι, θεωρούμε ότι μία πιθανή απόφαση της Κίνας να ξαναρχίσει τις αγορές αργού από το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε κατάρρευση", αναφέρει η Merrill Lynch σε σημείωμά της.
Όπως σημειώνει, εξάλλου, σε σχετικό του άρθρο το oilprice.com, το Πεκίνο δεν σταμάτησε ποτέ να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο αφότου οι ΗΠΑ κατήργησαν όλες τις απαλλαγές από τις κυρώσεις για τους πελάτες του Ιράν στις αρχές Μαΐου. Η Κίνα, ο μοναδικός μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου του Ιράν πριν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εξακολουθεί να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν, παρά την σφοδρή εκστρατεία "μηδενικών εξαγωγών" των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα δήλωσε ότι δεν συμμορφώνεται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τις εξαγωγές του Ιράν. Ωστόσο, οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν είναι πολύ χαμηλότερες από ό, τι πριν από λίγους μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, το Ιράν κάλεσε την Κίνα και άλλες "φιλικές χώρες", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να αγοράσουν περισσότερο αργό πετρέλαιο από την ασιατική Ισλαμική Δημοκρατία.