Αρμονική Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ενέργεια και στην Ασφάλεια, Υπό την Ομπρέλα των ΗΠΑ

Αρμονική Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ενέργεια και στην Ασφάλεια, Υπό την Ομπρέλα των ΗΠΑ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 7 Αυγούστου 2019 - 18:33

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, (3+1), που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Χίλτον. Στη σύνοδο επιβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη των ελληνικών και κυπριακών θέσεων για τα ζητήματα της ενέργειας ενεργειακά, ενώ σφραγίστηκε και η επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή. 

Στη σημαντική αυτή σύνοδο συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Κύπριος ομόλογός του, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ,  Γιουβάλ Στάινιτζ, καθώς και ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των υπουργών καλύπτει πλήρως τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, στα ενεργειακά θέματα σε σχέση και με την άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Διάσκεψη δεν στρέφεται κατά οιασδήποτε χώρας, αλλά πραγματοποιείται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες, με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της», ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Στάινιτζ, ο οποίος επισήμανε ότι σε λίγες εβδομάδες, θα αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που δείχνει ότι «η ενέργεια μπορεί να δημιουργεί εντάσεις, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία.», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η προώθηση του καίοριας σημασίας για την περιοχή αγωγού East Med, ενισχύεται από τη δημιουργία του East Med Gas Forum. 

Ακόμη, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα της Κύπρου και στάθηκε στην αλληλεγγύη των τριών χωρών. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων φέρνουν πιο κοντά τις περισσότερες χώρες της περιοχής. Ωστόσο, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί η Κύπρος την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, για σύσταση κοινής επιτροπής όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Λακκοτρύπης, επισήμανε, τέλος, πως είναι πολύ σημαντικό να εξευρεθούν τρόποι για να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής, με τη βοήθεια των εταιρειών και της τεχνογνωσίας, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, υπογράμμισε ότι το νέο διπλωματικό σχήμα συνεργασίας που υιοθετήθηκε από τον Μάρτιο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και προβλέπει τριμερής επαφές στην ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία εκπροσώπων των ΗΠΑ, αποδίδει και υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή. Eίπε, ακόμη πως η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη και έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ. Επανέλαβε, δε, το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκτέλεση έργων υποδομής, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ρεβυθούσα, που συμβάλλουν, όπως τόνισε, στην ενεργειακή ασφάλεια και την αναγκαία διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Στην Πρώτη Διυπουργική Διάσκεψη 3+1, οι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν ακόμη, την αναβάθμιση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων και των λοιπών απειλών για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών, ενώ συμφώνησαν ότι η σύνοδος δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός και πως θα υπάρξει μια μόνιμη διάρθρωση διευρυμένης συνεργασίας για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες που μετέχουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στάινιτς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός συνδυασμού δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι κρίσεις, τονίζοντας πως «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα», ενώ ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι θα συσταθεί τεχνική ομάδα εργασίας για όλο το φάσμα των θεμάτων που προκύπτουν, η οποία θα αναφέρεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στους υπουργούς.

Τέλος, όσον αφορά στον αγωγό EastMed, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ τονίστηκε πως θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την ιταλική πλευρά, ώστε να προχωρήσει το φιλόδοξο έργο, το δυνατό συντομότερα. Μιλώντας επί του θέματος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αποτελεί κοινή επιθυμία των τριών χωρών και των ΗΠΑ να δημιουργηθεί διάδρομος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η περιοχή, με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων που έχουν γίνει και όσες θα υπάρξουν, ενδεχομένως, στο μέλλον, εξελίσσεται σε εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.