Οι Χαμηλότερες Τιμές Χονδρικής Συμπιέζουν τις Τιμές Λιανικής σε Ηλεκτρισμό και Φυσικό Αέριο στο Ην. Βασίλειο

Οι Χαμηλότερες Τιμές Χονδρικής Συμπιέζουν τις Τιμές Λιανικής σε Ηλεκτρισμό και Φυσικό Αέριο στο Ην. Βασίλειο
energia.gr
Τετ, 7 Αυγούστου 2019 - 19:27

Σε μείωση του ορίου τιμών για τη μέση ετήσια κατανάλωση, κατά 75 λίρες, στις 1,179 λίρες από 1ης Οκτωβρίου, υποχρεώνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η βρετανική αρχή ενέργειας, Ofgem, σε συνέχεια της πτώσης των τιμών χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ofgem είχε εγκρίνει αύξηση πάνω από 10% στους λογαριασμούς, με την τιμή να εκτοξεύεται στις 1,254 λίρες την 1η Απριλίου, ύστερα από πιέσεις που άσκησαν οι μεγάλοι προμηθευτές της χώρας, πιπο γνωστοί ως «Big Six» (Centrica’s British Gas, SSE, Iberdrola’s Scottish Power, Innogy’s npower, E.ON και EDF Energy.), οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι το όριο τιμών είχε διαμορφωθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

«Οι τιμές χονδρικής έχουν μειωθεί θεαματικά στο διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2019. Ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης, κατά τη χειμερινή περίοδο, της αυξημένης προμήθειας φυσικού αερίου και των σημαντικών επιπέδων αποθήκευσης, επέφεραν τη μείωση των τιμών χονδρικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ofgem και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το προηγούμενο έτος, η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας είχε υποχρεωθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων να θεσπίσει ένα όριο τιμών, ενώ είχε προηγηθεί νομοθετικό πόρισμα όπου γινόταν λόγος για υπερχρέωση των καταναλωτών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Από την πλευρά της η Ofgem, της οποίας αρμοδιότητα είναι η επανεξέταση του ορίου τιμών σε εξαμηνιαία βάση, υπολογίζει αυτό το όριο, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο υπολογισμού που περιλαμβάνει τις τιμές αερίου, τα κόστη των προμηθευτών για δίκτυα ενέργειας και το κόστος των κυβερνητικών πολιτικών, όπως για παράδειγμα τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ.