Αμερικανική Εταιρεία Αξιοποιεί το Πλεονάζον Φυσικό Αέριο των Γεωτρήσεων για να Παράγει Bitcoin

Αμερικανική Εταιρεία Αξιοποιεί το Πλεονάζον Φυσικό Αέριο των Γεωτρήσεων για να Παράγει Bitcoin
energia.gr
Παρ, 16 Αυγούστου 2019 - 09:13

Η εταιρεία Upstream Data, της Καλιφόρνια βρήκε μια έξυπνη λύση για το χρονίζον πρόβλημα που δημιουργεί το φυσικό αέριο που περισσεύει. Προσφέρει στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις μικρά κέντρα δεδομένων για να παράγουν Βitcoin, τα οποία χρησιμοποιούν ως καύσιμο το αέριο που περισσεύει ύστερα από κάθε γεώτρηση. Το πλεονάζον αέριο αποτελούσε 

ανέκαθεν πρόβλημα για τις πετρελαϊκές εταιρείες, ιδίως όμως στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι αποκεντρωμένη και χαρακτηρίζεται από πολλές διαφορετικές γεωτρήσεις ανά περιοχή, σε αντίθεση με τις λίγες και μεγάλες που συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες-παραγωγούς.

Πολύ συχνά, ποσότητες του αερίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, ενώ άλλες φορές χρησιμοποιείται η μέθος του flaring, ήτοι, η καύση του παραπανήσιου αερίου -για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον- που παράγεται σε κάθε γεώτρηση, που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά και επομένως θεωρείται περιττό.

Όπως είναι επόμενο, οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν ένα πρόσθετο πρόβλημα, αφού θα έπρεπε να κατασκευάσουν ειδικούς αγωγούς για τη μεταφορά του περιττού αερίου, κάτι που θα αύξανε τα λειτουργικά κόστη τους.

Η Upstream Data ανέπτυξε μικρά κέντρα δεδομένων μεγέθους ενός κύβου, ή ενός κοντέινερ, τα οποία τοποθετούνται σε κάθε γεώτρηση και τα οποία χρησιμοποιούν ως καύσιμο το παραπανήσιο αέριο για να παράγουν Bitcoin, αυξάνοντας τα έσοδα της πετρελαϊκής εταιρείας που θα τα αγοράσει.

Είναι τόσο μικρό το μέγεθος των συστημάτων, ώστε να θεωρούνται ιδανικά για αυτού του είδους την εργασία, επειδή, πολύ απλά, μπορούν να μεταφερθούν να τοποθετηθούν, ή να αφαιρεθούν εύκολα και αναλόγως των χαρακτηριστικών της κάθε γεώτρησης.