Η ΡΑΕ Πιέζει για Επίσπευση της Εφαρμογής του Target Model- Οι Θέσεις ΑΔΜΗΕ - ΕΧΕ

Η ΡΑΕ Πιέζει για Επίσπευση της Εφαρμογής του Target Model- Οι Θέσεις ΑΔΜΗΕ - ΕΧΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 21 Αυγούστου 2019 - 10:28

Η ΡΑΕ "καίγεται", για να επιταχυνθεί η έναρξη εφαρμογής του Target Model στην αγορά ηλεκτρισμού, που έχει επαναπροσδιοριστεί για τον Ιούνιο του επομένου έτους και για το λόγο αυτό πιέζει τον ΑΔΜΗΕ και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), ώστε να 

εξευρεθεί μια λύση. Οι αλλεπάλληλες αναβολές για την λειτουργία των νέων αγορών, αλλά και οι εκκρεμότητες που παρατηρούνται σχετικά με τον φορέα εκκαθάρισης δεν έχουν απαντηθεί ακόμη από πλευράς ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της ΡΑΕ. Σημειώνουμε πως η θέση της Αρχής είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίος εκκαθαριστής και για τις τέσσερις νέες αγορές, και όχι διαφορετικός για τις πρώτες τρεις και διαφορετικός για την αγορά εξισορρόπησης, που είναι αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ. Κατά τη διαδικασία ακρόασης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα και μετά την παρέμβαση της ΡΑΕ, έγινε σαφές ότι εξακολουθεί να υφίσταται διαφωνία ανάμεσα σε ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ, επ΄αυτού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για διαμόρφωση κοινής θέσης.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην χρηματοπιστωτική εκκαθάριση των Προθεσμιακών Προϊόντων, την Προημερήσια, και την Ενδοημερήσια, ο φορέας είναι η θυγατρική του ΕΧΕ, όμως για την αγορά εξισορρόπησης,  αρμοδιότητας του ΑΔΜΗΕ, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι έωλα, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί το ποιός φορέας θα αναλάβει τις εγγυήσεις και τη διαχείριση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου.

Η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι η ύπαρξη ενιαίου φορέα εκκαθάρισης και για τις τέσσερις αγορές εδράζεται στο ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία και αδιαίρετη και ανησυχεί μήπως η προτεινόμενη ύπαρξη δύο εκκαθαριστών θα προκαλέσει δυσλειτουργίες, με το «καλημέρα» της εφαρμογής του Τarget Μodel - αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, μέσω της αποτελεσματικής διαμόρφωσης και σταδιακής σύγκλισης των τιμών προμήθειας, με χρήση μηχανισμών όπως το ενεργειακό χρηματιστήριο και η ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Η ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να εξευρεθεί η χρυσή τομή εντείνεται και από την προγραμματισμένη, για τον Σεπτέμβριο, επίσκεψης των Θεσμών στην Αθήνα. 

Όμως, ο αντίλογος από πλευράς ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ, έγκειται στο γεγονός ότι, όπως ισχυρίζονται, το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για την εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου δεν αποτύπωνε, εξ αρχής την πραγματικότητα, στην δε, ακρόαση του Ιουλίου επέμειναν ότι η πλήρης λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα πρέπει να μετατεθεί χρονικά, για τον Ιούνιο του 2020, όταν και η Ελλάδα θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για σύζευξη του δικτύου της, πρώτα με την Ιταλία και σε δεύτερο στάδιο με την Βουλγαρία.

Οι ισχυρισμοί των ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ δεν βρίσκουν σύμφωνη την ΡΑΕ που θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει άμεσα το σύνολο των εμπλεκομένων στην αγορά, ιδίως όμως τις βιομηχανίες, οι οποίες αδυνατούν να συνάψουν διμερή συμβόλαια προμήθειας ρεύματος.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη ενοποιήσει τις προημερήσιες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας...