των 100 μεγαβάτ και θα αναπτυχθεί στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, με προοπτική να προταθεί προς συμπερίληψη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2021, καθώς για να ενταχθεί ένα έργο στα PCI, απαιτείται η διασύνδεση τουλάχιστον δύο χωρών.
Ο κυπριακός Σύνδεσμος φέρεται να έχει, ήδη, εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λευκωσίας για το έργο, και για το λόγο αυτό εκπρόσωποί του είχαν επαφές με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου.
Όπως δήλωσε στο κυπριακό InBussinessNews ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΑΕΚ, Χρ. Τσίγκης, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υποβάλλει ο Σύνδεσμος ολοκληρωμένη σχετική πρόταση προς το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, προκειμένου η Λευκωσία να προτείνει το έργο ως PCI, με φορέα υλοποίησης τον ΣΑΕΚ, έως το 2021.
Στην Ελλάδα, ο δημόσιος διάλογος για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων βρίσκεται ακό,η σε νηπιακό στάδιο, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Από την πλευρά της, η ΕΛΕΤΑΕΝ επεξεργάζεται προτάσεις και έχει επαφές με τις αρμόδιες αρχές, ενώ και η ΡΑΕ συμμετέχει στην όλη προετοιμασία.
Θυμίζουμε ότι η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε περιλάβει στους σχεδιασμούς της τη διεξαγωγή πιλοτικού διαγωνισμού για πλωτό αιολικό πάρκο, εντός του 2020, ώστε να διερευνηθούν, με όρους αγοράς, οι δυνατότητες υλοποίησης ανάλογων εγχειρημάτων. Προ μηνών, η νορβηγική Equinor είχε επισκεφθεί την Αθήνα, κομίζοντας πρόταση για την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου.