Μητσοτάκης: "Θέλουμε να Προσελκύσουμε Όσο Γίνεται Περισσότερες Γερμανικές Επενδύσεις στην Πατρίδα μας - Θα Τηρήσουμε τους Στόχους για το 2019 και 2020"

Μητσοτάκης: Θέλουμε να Προσελκύσουμε Όσο Γίνεται Περισσότερες Γερμανικές Επενδύσεις στην Πατρίδα μας - Θα Τηρήσουμε τους Στόχους για το 2019 και 2020
energia.gr
Πεμ, 29 Αυγούστου 2019 - 14:55

"Θέλουμε να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στην πατρίδα μας", τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το κοινό σχέδιο επενδύσεων σε περιβάλλον και ενέργεια, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών σήμερα το πρωί στο Βερολίνο

Μάλιστα, προανήγγειλε τη διοργάνωση ενός συνεδρίου, στις αρχές του 2020, "για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα", υπογραμμίζοντας ότι "θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα" [για τις επενδύσεις την Ελλάδα]. "Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη & την προστασία του περιβάλλοντος. 'Εχουμε πολλά κοινά να κάνουμε, με επενδύσεις κοινού συμφέροντος", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις", υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε, μάλιστα, τον γερμανικό λαό "για την ειλικρινή κατανόησή του προς τον ελληνικό λαό όλα αυτά τα χρόνια", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σχετικά με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά, ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. "Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και εν καιρώ θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Είναι θέματα που συζητάμε με τους θεσμούς", είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι " Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς".

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι εκείνη και ο Έλληνας ομόλογός της μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτές τις επενδύσεις, με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. "Έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική", υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σε ερώτηση για τη διάσταση απόψεων με την καγκελάριο της Γερμανίας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε ότι η κ. Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις του για τη συμφωνία αυτή, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι πρέπει να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών μεταναστών προς την Τουρκία και για να είναι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα όσο γίνεται πιο ανθρώπινες. Πρόσθεσε ότι όντως υπάρχει αύξηση μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι "είναι πολύ άδικο οι χώρες πρώτης υποδοχής να δέχονται όλο το βάρος".

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να τηρείται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός που προβλέπει, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι η και η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. "Συμμερίζομαι την άποψη Μητσοτακη ότι σε επίπεδο ΕΕ μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα", τόνισε χαρακτηριστικά.