Κ. Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Στο Θέμα της ΔΕΗ Δεν Είστε Κατήγοροι, Αλλά Κατηγορούμενοι

Κ. Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Στο Θέμα της ΔΕΗ Δεν Είστε Κατήγοροι, Αλλά Κατηγορούμενοι
της Μ. Νταλιάνη
Παρ, 30 Αυγούστου 2019 - 09:43

"Στο θέμα της ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι", είπε με αυστηρότητα απευθυνόμενος κυρίως στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. "Το θέμα της ΔΕΗ σήμερα μόλις ανοίγει, θα έχει κι άλλα επεισόδια και στη Βουλή και στη δικαιοσύνη αν χρειαστεί" αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής για τη ΔΕΗ

Παράλληλα, ο υπουργός είπε: "Η κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει στο πολιτικό θέατρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της ΔΕΗ". Νωρίτερα βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο κ. Δ. Μαρκόπουλος, κάλεσαν την κυβέρνηση να διερευνήσει πώς η ΔΕΗ από κερδοφόρα επιχείρηση κατέληξε ζημιογόνα και τι έγινε με ζητήματα όπως οι υπέρογκες αμοιβές στελεχών του ΑΔΜΗΕ.

Ενώ ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο θέμα εξαγοράς από την ΔΕΗ επιχείρησης των Σκοπίων την περίοδο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το μακεδονικό. "Μιλάω για την EDS  του αντιπροέδρου Κοτσού Αγκούτσεφ η οποία εξαγοράστηκε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ ενώ είχε ζημιές πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Για κάποιο περίεργο λόγο η ΔΕΗ θεώρησε πως πρέπει να λύσει τα προβλήματά της. Δε νομίζετε πως πρέπει να δώσετε κάποιες εξηγήσεις και γι’ αυτό το θέμα;", είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Η συζήτηση-ενημέρωση για τη ΔΕΗ στη Βουλή έλαβε δραματικές διαστάσεις στο τέλος, αφού καθ’ όλη τη διάρκειά της οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν την κυβέρνηση για την κατάσταση της ΔΕΗ. "Να είστε πιο σεμνοί οι αλαζονικές τοποθετήσεις δείχνουν πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα", απάντησε σαφώς ενοχλημένος ο κ. Χατζηδάκης. "Γιατί να θέλω να απαξιώσω την ΔΕΗ, γιατί να μην έχω αυτό το αμόκ απαξίωσης για τη ΔΕΠΑ; Μήπως γιατί ο ορκωτός λογιστής σημείωσε  αυτά που σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο; Ότι δηλαδή η ΔΕΗ έφτασε στα όριά της". Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν αντίδραση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό Σωκράτη Φάμελλο να κάνει λόγο για "απειλές" και να σχολιάζει πως το επιθετικό ύφος δεν βοηθά.

Νωρίτερα ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση στη ΔΕΗ λέγοντας: "αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν υπάρχει η χώρα". Ο ίδιος υπογράμμισε σε εξίσου δραματικούς τόνους πως για να είναι βιώσιμη η ΔΕΗ χρειάζεται να εξασφαλίσει 900 εκατ. ευρώ έως τον επόμενο χρόνο.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μαζί με τον νέο Διοικητή της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, ο υπουργός έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες για την κατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος (ΝΟΜΕ) λέγοντας: "ΝΟΜΕ τέλος. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στις Βρυξέλλες αλλά δεν μπορώ να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Ήμουν δεκατρία χρόνια στις Βρυξέλλες, δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε κανέναν γραφειοκράτη".

Ο υπουργός είπε πως αύριο το ΔΣ της ΔΕΗ θα πάρει αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ τόνισε πως για 7 εκατομμύρια συνδέσεις τα βασικά τιμολόγια θα είναι ουδέτερα, δεν θα έχουν καμία επίπτωση. Η περαιτέρω μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5% θα είναι "2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό", όπως είπε.

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν για τη βιωσιμότητα και τη ρευστότητα της επιχείρησης είναι η μείωση του δωρεάν ρεύματος στους 17.000 εργαζομένους της επιχείρησης από το 75% στο 30%. Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε την συμβολή των εργαζομένων της ΔΕΗ, λέγοντας ότι "η διάσωση της επιχείρησης αφορά πρωτίστως το δικό τους μέλλον. Εμείς δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών γιατί ήδη έχουν μειωθεί κατά 35% μέσα στην κρίση, αλλά τους ζητάμε να μειωθεί το προνόμιο που έχουν στο ρεύμα".

Τόσο ο υπουργός όσο και ο νέος Διοικητής της ΔΕΗ αναφέρθηκαν στην Έκθεση της Ernst and Young η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι "θα πρέπει  να αποφύγουμε επίσημη παρατήρηση από τον ελεγκτή. Αν γίνει παρατήρηση θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες καταγγελίας δανείων. Δηλαδή θα δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία". Ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε ότι  η διοίκηση της ΔΕΗ θα πάρει όλα τα απαραίτητά μέτρα "για να μην συμβεί αυτό".

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν για τη διάσωση της ΔΕΗ είναι η εκχώρηση  απαιτήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δώσει ουσιαστική ένεση ρευστότητας στην επιχείρηση, όπως είπε ο υπουργός, και στοχευμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Η εκχώρηση απαιτήσεων είναι συνέχεια "της πρωτοβουλίας που είχε η προηγούμενη Διοίκηση" διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Σωκράτη Φάμμελο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όλ’ αυτά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ΔΕΗ "τα οποία θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές" είναι απόρροια της δυσκολίας του ΥΠΟΙΚ να δώσει στην ΔΕΗ "τα 200 εκατ. ευρώ από οφειλές 2007-2011 των ΥΚΩ. Επειδή έχουν δημοσιονομικό πρόβλημα να βρουν τα 200 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό παίρνουν αυτά τα μέτρα".

(από www.capital.gr)