Δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για τον «Καθορισμό Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτών». Η χρέωση βάσης για τα έτη 2019 και 2020 ορίστηκε στα 17€/MWh, δηλαδή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.

Η ρύθμιση, που έχει ως στόχο να περιορίσει την επιβάρυνση των καταναλωτών από την αύξηση στις τιμές της κιλοβατώρας που αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή το ΔΣ της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ).

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του, χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», «ο ΕΛΑΠΕ είχε ένα πλεόνασμα 180-200 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι λεφτά που τα δίνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους –όταν πληρώνουν τη ΔΕΗ πληρώνουν και για ΕΤΜΕΑΡ- και αυτό έτσι όπως είχε υπολογιστεί είχε οδηγήσει σε ένα «μαξιλάρι», ένα πλεόνασμα που είναι το ποσό που σας είπα, 200 εκατ.». Και συνέχισε: «Σημαίνει ότι θα πληρώνουν λιγότερα οι καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ λόγω του ότι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα απευθείας στη ΔΕΗ. Θέλουμε να τα εξισορροπήσουμε όλα αυτά για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αλλά δεν σημαίνει κούρεμα».

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους παραγωγούς ΑΠΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ειδικού λογαριασμού. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Θωμάς, μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ανέφερε ότι χαμηλότερες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς ΑΠΕ και ότι ο λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμείνει πλεονασματικός, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει περισσότερο τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Πώς θα πετύχει αυτόν τον στόχο; Ο κ. Θωμάς επεσήμανε ότι θα διατηρηθεί το ειδικό αποθεματικό ασφάλειας των 70 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ, όπως προβλέπει η νομοθεσία και «θα είμαστε φειδωλοί στα χρήματα που θα χρησιμοποιήσουμε για τις μειώσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «έχουμε μια απόφαση να πάρουμε το φθινόπωρο για τον τρόπο διανομής εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η οποία μας επιτρέπει αν χρειαστεί να κάνουμε αύξηση. Και θα την κάνουμε αν χρειαστεί από την κατανομή εσόδων που έχουμε, ώστε να μην θέσουμε σε κανένα κίνδυνο το ταμείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί γι' αυτό».

Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, λόγω συρρίκνωσης των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, θα μπορεί να αλλάξει ο τρόπος κατανομής των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ώστε να ελέγχεται ο ειδικός λογαριασμός και το πλεόνασμά του. Σήμερα, ο λογαριασμός τροφοδοτείται με το 65% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων. Οι παραγωγοί ΑΠΕ πιέζουν ώστε να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό πάνω από 70%.