Από τότε που ανέλαβε τα υπουργικά του καθήκοντα, μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο νέος Υπουργός ΠΕΝ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης γνωρίζει το χώρο της ενέργειας από τις προηγούμενες θητείες του στο Υπουργείο Ανάπτυξης (υπό τις διάφορες ονομασίες που κατά καιρούς έλαβε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο) επί κυβερνήσεων Σαμαρά και Καραμανλή.
Αν και δηλώσεις όπως «η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την σώσει» (26/07) και «για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση το επόμενο έτος πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ» (29/08/2019) έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, ο κ. Χατζηδάκης έχει, με τη σειρά του, κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση και την τρόικα για το ότι στη θέση της ‘μικρής ΔΕΗ’ που είχε υιοθετηθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά, «ψηφίστηκε αυτό το μοντέλο της ‘μισής ΔΕΗ’ με βάση το οποίο η ΔΕΗ έπρεπε να κατέβει από το 90% στο 50%». Επιπλέον, έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στο μέτρο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, δηλώνοντας μάλιστα, στις 2 Σεπτεμβρίου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε (29/08) ότι δεν θα υποχωρήσει «σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών σε αυτό το θέμα», ενώ απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το θέμα της ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι».
Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος από τις αρχές Αυγούστου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται πυρετωδώς ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν σκληρά μέτρα για την ΔΕΗ όταν δημοσιευτεί, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η δεύτερη έκθεση της McKinsey για την οικονομική θέση της Επιχείρησης. Ωστόσο, ο νέος Υπουργός ΠΕΝ έχει τονίσει ότι «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για το θέμα της ΔΕΗ. Οι λύσεις έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ».
Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1965 στο Ρέθυμνο και είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).
Όπως αναφέρει η Wikipedia, το 1983 εισήχθη στην Νομική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Κεντ (Αγγλία), ενώ είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.
Έχει παντρευτεί τη γιατρό Πόπη Καλαϊτζή. Μαζί έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Γιάννη.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική οργάνωση ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.
Από το 1987 έως το 1989 υπήρξε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης της Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Το 1987 η ΔΑΠ κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων ανεβάζοντας το ποσοστό της περίπου στο 27% ενώ το 1989 ξεπέρασε το 40%. Στο διάστημα αυτό η ΔΑΠ προέβαλε πολλές καινούριες θέσεις για τα φοιτητικά και πανεπιστημιακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η θεσμοθέτηση ουσιαστικών υποτροφιών για τους οικονομικά αδύναμους.
Τη διετία 1989-90 ήταν στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και της Γραμματείας Εκλογών του κόμματος, εν όψει των αναμετρήσεων του 1989 και του Απριλίου 1990.
Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Kent της Μεγάλης Βρετανίας (Communication and Image Studies), ο Κωστής Χατζηδάκης επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Οκτώβριο του 1992εξελέγη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1994 ο Κωστής Χατζηδάκης εξελέγη ευρωβουλευτής, τέταρτος νεότερος ευρωβουλευτής σε ολόκληρη την Ευρωβουλή.Τον Ιανουάριο του 1997 εκλέγεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής.
Επανεκλέγεται ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 1999 και αμέσως μετά αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωβουλής.
Επανεκλέγεται τρίτη φορά ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 2004, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται εκ νέου κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα περιφερειακής πολιτικής. Το 2006 αναδεικνύεται από το Parliament Magazine Ευρωβουλευτής της χρονιάς.
Στις εκλογές του 2007 εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών και στην συνέχεια ορίζεται υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή προωθώντας την επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής και την εξυγίανση του ΟΣΕ.
Τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον" και το πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά Στις Στέγες".
Στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 επανεκλέγεται βουλευτής Β' Αθηνών και ορίζεται από τον Αντώνη Σαμαρά Τομεάρχης Ανάπτυξης.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 εκλέγεται και πάλι βουλευτής Β' Αθηνών.
Στην κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2012, αναλαμβάνει Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ήταν Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στο διάστημα αυτό, προώθησε μεταξύ άλλων την επανεκκίνηση του έργου των 4 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και την σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Πρότεινε προς ψήφιση τον νόμο-πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και μια σειρά μέτρων για την απελευθέρωση των αγορών μέσω της γνωστής εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 εκλέγεται ξανά βουλευτής στην Β' Αθηνών.
Τον Ιανουάριο του 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Αντιπρόεδρος της ΝΔ με αρμοδιότητα την σύνταξη του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.