Στυγνός Εκβιασμός της Τουρκίας: Στέλνει Μετανάστες για να Πιέσει για την ΑΟΖ

Στυγνός Εκβιασμός της Τουρκίας: Στέλνει Μετανάστες για να Πιέσει για την ΑΟΖ
της Μύρνας Νικολαΐδου
Τρι, 3 Σεπτεμβρίου 2019 - 08:19

Το «πυρηνικό όπλο» του μεταναστευτικού βγάζει εκ νέου από την φαρέτρα του ο Τούρκος Πρόεδρος για να εκβιάσει Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ για τα θέματα της ΑΟΖ και της  απελευθέρωσης της βίζας. Διότι αν  η αύξηση των ροών  συνεχιστεί με την ίδια ένταση το πρόβλημα σύντομα δεν θα βαρύνει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα μετατοπιστεί  και στην υπόλοιπη ΕΕ, επαναφέροντας μνήμες από το 2015. Με την ειδοποιό διαφορά ότι οι διάδρομοι προς την Δυτική Ευρώπη παραμένουν κλειστοί και τα κράτη μέλη δεν έχουν παρά αόριστες υποχρεώσεις για την υποδοχή νέων προσφύγων.

Το μείζον αυτό θέμα έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στον Γάλλο Πρόεδρο όσο και στην Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Παρίσι και Βερολίνο, αντιστοίχως, ενώ ανακοινώθηκαν και στοχευμένα μέτρα μετά την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο.

Η αύξηση των ροών δεν προκαλεί έκπληξη σε κανένα. Απεναντίας τόσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν προειδοποιήσει την Ευρώπη για ένα νέο προσφυγικό κύμα από την Συρία. Από τις αρχές του καλοκαιριού παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά με αποκορύφωμα την Πέμπτη οπότε έφτασαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες στη Λέσβο περίπου 550 πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας εκπέμπει sos, καθώς έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 11.000 μετανάστες. Μόνο χθες και προχθές 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Λέσβου.  Πέρα από τα νησιά του Αιγαίου, οι Τούρκοι στέλνουν μετανάστες και προς τα δυτικά της Μεσογείου στη θάλασσα των Κυθήρων, αλλά  και προς τα Κατεχόμενα, αναγκάζοντας την ελεύθερη Λευκωσία να μετατραπεί σε σκληρό σύνορο.

Επισήμως, η Άγκυρα επικαλείται την κατάσταση στην Συρία και ειδικότερα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από τις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ στην Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της χώρας. Επιπλέον πιέζεται στο εσωτερικό από την μαζική συγκέντρωση μεταναστών στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί εκτιμάται πως έχουν βρει καταφύγιο περίπου 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τις τουρκικές αρχές να προχωρούν στη λήψη δραστικών μέτρων. Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εκτοπιστεί από την Κωνσταντινούπολη μόνο τον τελευταίο 1,5 μήνα, στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση της πόλης. Τους έχει δοθεί προθεσμία ως τις 30 Οκτωβρίου να αποχωρήσουν διαφορετικά θα σταλούν πίσω στην περιοχή πρώτης καταγραφής.

Πέρα από τους εσωτερικούς λόγους, η Άγκυρα εξυπηρετεί και τους στρατηγικούς της στόχους όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική. Στέλνει σαφές μήνυμα σε Αθήνα και Λευκωσία, πιέζοντας αμφότερες να καθίσουν στο ίδιο το τραπέζι για την διαπραγμάτευση σχετικά με την ΑΟΖ της Κύπρου, η οποία θα επεκταθεί και σε συζητήσεις για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στην Κρήτη και το Καστελόριζο. Διόλου τυχαία και η απρόσκοπτη συνέχιση των προκλήσεων  από την Άγκυρα, που πλέον γίνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση. Μετά την έκδοση NAVTEX που «βάζει φωτιά» στην κυπριακή ΑΟΖ, προβλέποντας γεωτρήσεις του «Πορθητή», η Άγκυρα προχώρησε και σε δεύτερο «χτύπημα» με το «Ορούτς Ρέις» , που μετά την πορεία του από το Αιγαίο, δυτικά της Ικαρίας και της Πάτμου, έφτασε στην Αττάλεια και πλέον προγραμματίζονται οι επόμενες κινήσεις του. Παράλληλα, τον γύρο του κόσμου κάνει φωτογραφία του Ερντογάν όπου στο φόντο υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια Πατρίδα (Mavi  Vatan) και περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο.

Θορυβημένη από την τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο, στο οποίο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας και  η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Επίσης, αποφασίστηκε  η αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία με τη FRONTEX , τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΝΑΤΟ, καθώς και η αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που η αίτησή τους για άσυλο απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έδινε το στίγμα του υποδεχόμενος τους εκατοντάδες καλεσμένους του σε δεξίωση στο Λευκό Παλάτι. «Η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την πίτα τους, μεταφέρουν νερό στο μύλο των αντιπάλων μας. Γνωρίσαμε αυτή τη νοοτροπία και πριν από έναν αιώνα» , ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ.