Ενισχύονται οι Σινορωσικοί Δεσμοί Μετά από Συμφωνία για τη Μονάδα Πετροχημικών Amur

Ενισχύονται οι Σινορωσικοί Δεσμοί Μετά από Συμφωνία για τη Μονάδα Πετροχημικών Amur
της Χρ. Μήτση
Τρι, 3 Σεπτεμβρίου 2019 - 08:21

Η Sibur, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετροχημικών της Ρωσίας, πρόκειται να υπογράψει συμφωνία προμήθειας με φυσικό αέριο, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της μονάδας Amur που προσανατολίζεται στην κινεζική αγορά, δίνοντας ενδεχομένως το έναυσμα για περαιτέρω επενδύσεις ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία προμήθειας υγραερίου (LPG) με την Gazprom θα επιτρέψει στη Sibur και τον κινέζο εταίρο της, τη Sinopec, να αυξήσουν κατά 80% το δυναμικό παραγωγής της μονάδας Amur που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ρωσίας - Κίνας.

Η προκαταρκτική, επί της αρχής σύμβαση προμήθειας πρόκειται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα σε οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο πρόσωπα με γνώση των συνομιλιών.

Το εργοστάσιο πετροχημικών Amur είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα μιας σειράς από σινορωσικές επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ως μέρος του ‘ανοίγματος’ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς το Πεκίνο εν μέσω εντάσεων με τη Δύση. Η Sinopec κατέχει το 10% της ρωσικής Sibur, ενώ ποσοστό επίσης 10% ελέγχεται από το ελεγχόμενο από το κινεζικό κράτος Silk Road Fund.

Η νέα αυτή συμφωνία αυξάνει την πιθανότητα οι Sibur και Sinopec, οι οποίες υπέγραψαν τον Ιούνιο συμφωνία κοινής επιχείρησης με την οποία η κινεζική εταιρεία αποκτά συμμετοχή 40% συμμετοχή στο project, να αποφασίσουν να κατασκευάσουν στο Amur μία μεγαλύτερη μονάδα από αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η επέκταση του εργοστασίου προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιεί και LPG θα αυξήσει το κόστος του έργου από το εκτιμώμενο ποσό των $7-8 δισ. σε $10-11 δισ., σύμφωνα με τους Financial Times. H τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί πριν από το τέλος του έτους, με την κατασκευή να ολοκληρώνεται το 2024.

Η Gazprom, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθεύει τη μονάδα Amur με 2 εκατ. τόνους αιθανίου ετησίως, θα παρέχει επιπλέον 1,1-1,5 εκατ. τόνους LPG στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Η τελική επενδυτική απόφαση της Sibur σχετικά με το μέγεθος της μονάδας Amur είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση της Ρωσίας θα εφαρμόσει αρνητικό φόρο κατανάλωσης στο LPG, αναφέρουν οι Financial Times.

Τόσο το υγραέριο, όσο και το αιθάνιο θα προέρχονται από φυσικό αέριο της Σιβηρίας που θα διακινείται μέσω του αγωγού Power of Siberia, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο, οπότε και θα καταστεί το πρώτο ‘κανάλι’ για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα. Η μεγάλη πλειονότητα των σχεδιαζόμενων πετροχημικών προϊόντων της μονάδας Amur, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών, αναμένεται να εξάγεται στην Κίνα.

Εάν η μονάδα χρησιμοποιήσει τη μέγιστη ποσότητα αιθανίου και υγραερίου που συμφωνήθηκε με τη Gazprom, η συνολική παραγωγή της θα φθάσει τους 2,3 εκατ. τόνους πολυαιθυλενίου και τους 400.000 τόνους πολυπροπυλενίου.

Ο αγωγός Power of Siberia, η μονάδα Amur και η κινεζική χρηματοδότηση μονάδων παραγωγής φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική υπογραμμίζουν τους αυξανόμενους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, αφορούν την ανταλλαγή κινεζικών κεφαλαίων έναντι ρωσικών ενεργειακών assets.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά επιδιώκει να επεκτείνει τη βιομηχανία πετροχημικών της, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την αξία των τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει, αντί να εξαρτάται από τις πωλήσεις ενεργειακών πρώτων υλών. Η Sibur ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή εργοστασίου κόστους $9,5 δισ. στη Σιβηρία, το οποίο αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή πετροχημικών της εταιρείας.