Νόβακ: Οι Ινδικές Εταιρείες Σκοπεύουν να Αυξήσουν τις Προμήθειές τους σε Ρωσικό LNG

Νόβακ: Οι Ινδικές Εταιρείες Σκοπεύουν να Αυξήσουν τις Προμήθειές τους σε Ρωσικό LNG
energia.gr
Τρι, 3 Σεπτεμβρίου 2019 - 08:31

Οι ινδικές εταιρείες σκοπεύουν να αυξήσουν τις προμήθειές τους σε ρωσικό LNG και, συγκεκριμένα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ποσοτήτων αερίου από τα μελλοντικά πρότζεκτ της Novatek - τα Arctic LNG-2 και Arctic LNG-3. Αυτό αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας Dharmendra Pradhan

«Συζητήσαμε επίσης για το ότι η αγορά LNG θα επεκταθεί και στο μέλλον οι Ινδοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για την αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του νέου πρότζεκτ Arctic LNG-2 και του μελλοντικού νέου πρότζεκτ Arctic LNG-3. Και άλλα πρότζεκτ είναι επίσης πιθανά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, ώστε να διευθετήσουμε τα όποια ζητήματα», είπε ο Ρώσος Υπουργός.

Οι πρώτες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία στην Ινδία πέρυσι από τη μονάδα LNG του Yamal.

Το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ Νόβακ και Pradhan. Σύμφωνα με τον Νόβακ, η Ρωσία αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων προς την Ινδία. Για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η προσφορά προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκε κατά 17,6% και ανήλθε σε 1,36 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 25% ή κατά 3,05 εκατ. τόνους.

Παράλληλα, όσον αφορά την Αρκτική, γενικότερα, η κυβέρνηση της Ρωσίας υπολογίζει ότι ως το 2024 η κυκλοφορία των φορτίων μέσω του Ρωσικού Αρκτικού Κύκλου θα έχει ανέλθει σε 80 εκατ. τόνους, και, για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται ο συγχρονισμός του χρόνου κατασκευής παγοθραυστικών, φορτηγών πλοίων και λιμενικών υποδομών στην Αρκτική.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο επίσημο περιοδικό του Eastern Economic Forum ο Ρώσος Υπουργός Ανάπτυξης της Άπω Ανατολής και Αρκτικής, Αλεξάντερ Κοζλώφ.

«Μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών και τη Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζουμε να συντονίσουμε την κατασκευή παγοθραυστικών, φορτηγών πλοίων, του στόλου διάσωσης έκτακτης ανάγκης, καθώς και τις λιμενικές υποδομές με βάση τα χρονοδιαγράμματα των επενδυτικών σχεδίων", ανέφερε. "Προφανώς, η απαιτούμενη υποδομή θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα νέα εργοστάσια. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος, είναι ο Ρώσος πρόεδρος [Βλαντιμίρ Πούτιν] να αυξήσει τον όγκο των φορτίων στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας στα 80 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2024».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο μεγαλύτερος επενδυτής της Αρκτικής, η εταιρεία Novatek σχεδιάζει να δημιουργήσει άλλον ένα τερματικό σταθμό στην Καμτσάτκα στον κόλπο Bechevinskaya. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να είναι σε θέση να χειρίζεται 21,7 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως. Στο έργο έχουν επενδυθεί 69,7 δισ. Ρούβλια (4,6 δισ. δολάρια).

«Η Novatek δημιουργεί το δικό της σύστημα θαλάσσιων μεταφορών LNG εν αναμονή της ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, της μικρότερης θαλάσσιας διαδρομής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», πρόσθεσε.