Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης και το έργο καθυστερεί λόγω της δικαστικής διαμάχης των εταιρειών που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, όταν και θα ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Να σημειωθεί πως το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα θερμικό σταθμό 222,5 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Άνθειας και Αριστήνου, καθώς και ένα δίκτυο διακίνησης γεωθερμικού ρευστού μήκους 14.300 μέτρων.

Η μέγιστη μεταφερόμενη θερμική ισχύς θα είναι περίπου 10 MW. Από τα παραγόμενα MW θερμικής ενέργειας, τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση και 1 MW για τηλεθέρμανση δημοτικών κτηρίων. Σύμφωνα με τη διακήρυξη του δήμου «θα υλοποιηθεί ένα έργο τηλεθέρμανσης δημοτικών κτηρίων των οικισμών Άνθειας και Αρίστηνου καθώς και θερμοκηπίων, αντλώντας τη θερμική ενέργεια για τα δίκτυα τηλεθέρμανσης, με παθητικό τρόπο, από γεωθερμικά ρευστά του υπεδάφιου γεωθερμικού πεδίου». Με βάση, επίσης, την διακήρυξη, η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής «η άντληση αυτής της ενέργειας συντελείται με παθητικό τρόπο μέσω 5 εναλλακτών θερμότητας μέσα σε κτίριο ενός θερμικού σταθμού, συνολικού εμβαδού 222,50 μ2 και μιας ανοικτής δεξαμενής 58,72 μ2, τα οποία χωροθετήθηκαν, μέσα στα όρια του οικισμού Άνθειας σε οικόπεδο του Δήμου. Στο ως άνω κτίριο καταλήγει το πρωτεύον δίκτυο που μεταφέρει το γεωθερμικό ρευστό των παραγωγικών γεωτρήσεων (max σε ώρες αιχμής 150 μ3/h ). Το γεωθερμικό ρευστό οδηγείται μέσω 5 αντλιών στους ανάλογους εναλλάκτες, όπου προσδίδει τη θερμότητα του και μετά στη δεξαμενή συγκέντρωσης από όπου προωθείτε μέσω 2 αντλιών στις γεωτρήσεις επανεισαγωγής. Η μεταφερόμενη θερμική ενέργεια μέσω του δευτερεύοντος δικτύου και την χρήση 4 αντλιών διανέμεται στα θερμοκήπια και στα κτίρια των καταναλωτών».

Πάντως, οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται την ίδια περίοδο που στη χώρα μας τρέχει ένα πρόγραμμα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου από τη ΔΕΔΑ, με την Αλεξανδρούπολη να βρίσκεται ανάμεσα στις 18 πόλεις που θα πραγματοποιηθούν έως το 2023 30.800 δωρεάν συνδέσεις με το φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ το έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ προβλέπει την κατασκευή 1.150 χλμ. δικτύου και θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τις εξής πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).