Οι πιέσεις ορισμένων παραγόντων της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίοι θεωρούν ότι η άμεση εφαρμογή της νέας αγοράς (target model) θα ζημίωνε τον κλάδο,  δεν βρίσκουν ανταπόκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σε συνάντηση, υπό τον  υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΝ, εκπρόσωπος των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ), υποστήριξε ότι η κατάσταση στο πρόσφατο δελτίο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) επισφαλώς εμφανίζει για το 2020 παραγωγή πλεονάσματος 104 εκατ. ευρώ, καθώς αυτά προκύπτουν με συνεισφορά 63 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΜΜΚΘΣΣ (Μεσοσταθμικό Μεταβλητό Κόστος Θερμικών Συμβατικών Σταθμών) που υπό το target model το 2020 δεν θα υφίστανται, αφού ο μηχανισμός δεν θα ισχύει σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία. Υπό συνθήκες Target Model, ο ΣΠΕΦ εκτιμά ότι μπορεί να προκύψει παραγωγή ελλείμματος ετησίως στον ΕΛΑΠΕ της τάξης των 40-50 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε καθυστέρηση στην εφαρμογή του target model, ώστε να υπάρχει περιθώριο για να βρεθεί κάποια λύση. Ωστόσο, το όποιο έλλειμμα θα μπορούσε να καλυφθεί με μια αύξηση του ποσοστού εσόδων από τους  πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου  το οποίο «τροφοδοτεί» τον ΕΛΑΠΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μια αύξηση του ποσοστού από το 65% που ισχύει για το 2019 και 2020  στο 75%, θα αύξανε τα έσοδα κατά 100 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, μια ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εφαρμογή του target model θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στην αγορά, γι΄ αυτό η πρόταση έπεσε στο κενό.  Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σκοπεύει, όπως ανέφερε η ίδια πηγή,  να επιταχύνει την οργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει το  target model, αν και δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν το καλοκαίρι του 2020,

«Ήδη οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες και γι΄ αυτό θα πρέπει να επιταχύνουμε διότι διαφορετικά θα έχουμε προβλήματα και με την Κομισιόν», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, οι οποίες βρίσκονται υπό σχεδιασμό, αλλά δεν αναμένεται να καθυστερήσουν κι άλλο το έργο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προτείνει για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) έναν ακαδημαϊκό, τον καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης, κ. Γιώργο Ιωάννου, ο οποίος, σύμφωνα με το βιογραφικό του, δεν προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας.