Με αίτημα την πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της DG Energy, Ντίτε Γιουλ Γιέργκενσεν, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Ο κ. Θωμάς, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκε ήδη χθες με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Ωστόσο, δεδομένης της επικείμενης αποχώρησης του κ. Κανιέτε από το αξίωμά του, η συνάντηση με την κ. Γιέργκενσεν αποκτά βαρύνουσα σημασία, ενόψει και της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων στη χώρας μας την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Θωμάς αναμένεται να μεταφέρει στην Ευρωπαία αξιωματούχο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη και άμεση κατάργηση των ΝΟΜΕ, ξεκινώντας από την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα δημοπρασία. Παράλληλα, η κυβέρνηση διεκδικεί την ακύρωση της συμφωνίας που προβλέπει την πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% έως το τέλος του έτους.

Έναντι των ανωτέρω, η ελληνική πλευρά προτείνει την υιοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την άμεση έναρξη εφαρμογής του target model.

Τέλος, η κυβέρνηση αξιώνει την επαναδιαπραγμάτευση της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα 60-65%.