Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς εξέθεσε αναλυτικά τις απόψεις της ΠΟΜΙΔΑ τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας για τη κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου. Τόνισε ιδιατέρως την ανάγκη να οριοθετηθούν χρονικά οι αξιώσεις του Δημοσίου επί των νόμιμων εκτός σχεδίου ιδιωτικών περιουσιών, όπως έχει γίνει από το 2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα, να δοθεί ενιαία παράταση της προθεσμίας δήλωσης για όλες τις κτηματογραφούμενες περιοχές, αλλά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων φερόμενων ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" των 35 περιοχών οι οποίες εξαιρέθηκαν από παραδρομή από τη γενική παράταση δικαστικής διόρθωσης των εγγραφών τους. Τέλος τόνισε την ανάγκη εκτεταμένης ενημέρωσης του πληθυσμού, ιδιαίτερα της περιφέρειας και του Απόδημου Ελληνισμού για την ανάγκη και τη χρησιμότητα δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων στην διαδικασία της κτηματογράφησης.
Οι επί μέρους προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την έγκαιρη και αποτελεσματική κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν ως εξής:
1. Αμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Διαφορετικά είναι αδύνατη η κατάρτιση Κτηματολογίου.*
2. Ειδικότερα άμεση επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών. Τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων νόμιμων ιδιωτικών εκτάσεων που καλύπτονται με φρύγανα, ή και με βράχια, κυρίως στα νησιά, απειλούνται με αρπαγή και δήμευση μέσω κτηματολογίου και δασικών χαρτών!
3. Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ, κατά τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2664/1998, και όχι στο Δημόσιο. Οι Δήμοι ξέρουν, μπορούν και θα αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία "κοινωνικής κατοικίας" και τα αγροτικά για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει, πλην της περιέλευσής τους στο Υπερταμείο!
4. Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο, όπως έχει παράνομα ερμηνευθεί η σχετική διάταξη!
5. Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 31.12.2019, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν σαφώς τη λήξη τους.
6. Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας τουλάχιστον από την έναρξη της κτηματογράφησης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Α.Κ. που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς "έκτακτης χρησικτησίας". Αμεση διαγραφή της αχρείαστης φράσης "...εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018", στη τελευταία ρύθμιση, η οποία εξαιρεί αδίκως, 35 Δήμους και περιοχές της χώρας από τη γενική τελευταία παράταση.
7. Αμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο, μέσω Τύπου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου & διαδικτύου, για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
"Η μέχρι σήμερα άρνηση επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, και επαρκούς παράτασης τόσο της προθεσμίας δηλώσεως ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων όσο και της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών, παρεμποδίζουν την ταχεία κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου και παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και μετατρέπουν το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, σε εργαλεία δήμευσης της περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων εντίμων πολιτών σε όλη τη χώρα" αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.