Εγκρίθηκε η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την Ανάπτυξη της Μονάδας Arctic LNG 2 στη Ρωσία

Εγκρίθηκε η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την Ανάπτυξη της Μονάδας Arctic LNG 2 στη Ρωσία
energia.gr
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2019 - 10:10

Οι Total, Novatek και οι λοιποί μέτοχοι του έργου ενέκριναν την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την ανάπτυξη της μονάδας Arctic LNG 2 στη χερσόνησο Gydan της Ρωσίας. Η μονάδα αναμένεται να παράγει 19,8 εκατ. τόνους LNG ετησίως και να εξάγει το πρώτο της φορτίο έως το 2023.

Το αέριο που θα παράγεται στη μονάδα Arctic LNG 2 θα παραδίδεται στις διεθνείς αγορές από ένα στόλο παγοθραυστικών πλοίων μεταφοράς LNG μέσω του Διαδρόμου της Βόρειας Θάλασσας και του τερματικού σταθμού της Καμτσάτκα για τα μεν φορτία που προορίζονται για την Ασία και του τερματικού σταθμού κοντά στο Μουρμάνσκ για τα φορτία που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Η Novatek κατέχει μερίδιο 60% στο Arctic LNG 2, με τη γαλλική Total να κατέχει το 10%, την China National Offshore Oil Corp. το 10%, την China National Petroleum Corp. το 10% και την κοινοπραξία Mitsui-Jogmec να κατέχει το εναπομείναν 10%. Παράλληλα, η Total κατέχει έμμεση συμμετοχή 11,6% στο project μέσω του μεριδίου (19,4%) της στη Novatek, κατέχοντας, έτσι, συνολικό μερίδιο 21,6% στο έργο.

Το φυσικό αέριο του Arctic LNG 2 θα αντλείται από το χερσαίο πεδίο αερίου και συμπυκνωμάτων Utrenneye. Από τα τέλη του 2018, τα αποδεδειγμένα και εκτιμώμενα αποθέματα του Utrenneye υπολογίζονται, σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαίου της Επιστημονικής Εταιρίας Μηχανικών Πετρελαίου, σε 1.138 τρισ. κυβικά μέτρα και 57 εκατ. τόνους υγρών. Σύμφωνα με το ρωσικό σύστημα εκτίμησης των πετρελαϊκών πόρων, τα αποθέματα ανέρχονται σε 1.978 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 105 εκατ. τόνους υγρών.

Η εγκατάσταση στον Κόλπο του Ομπ τριών συμπαγών βάσεων από τσιμέντο, καθεμία από τις οποίες θα υποστηρίζει μία γραμμή υγροποίησης φυσικού αερίου 6,6 εκατ. τόνων ετησίως, θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά περισσότερο από 30% ανά τόνο LNG σε σύγκριση με τη γειτονική μονάδα Yamal LNG, η οποία έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από τη ρωσική Novatek. Η γειτνίαση με τη μονάδα Yamal θα επιτρέψει επίσης στην Arctic LNG 2 να αξιοποιήσει μέσω συνεργιών τις υπάρχουσες υποδομές και εφοδιαστικές αλυσίδες.

Μια κοινοπραξία των TechnipFMC PLC, Saipem SPA και του ΙνστιτούτουΕπιστήμης, Έρευνας & Σχεδιασμού για την Επεξεργασία Αερίου (OJSC) κέρδισε τη σύμβαση για το σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή της μονάδας. Η ρωσική εταιρεία Saren, μια κοινοπραξία της RHI Russia και της Saipem, θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τις τρεις βάσεις στήριξης στο κέντρο κατασκευής της Novatek στο Μουρμάνσκ.

Πάνω από το 90% των υλικών μακράς διάρκειας (συμπεριλαμβανομένων των κρυογενικών εναλλακτών θερμότητας, των αεριοστροβίλων και των συμπιεστών για τις γραμμές υγροποίησης) έχουν ήδη παραγγελθεί. Η διάνοιξη των φρεατίων παραγωγής, η κατασκευή δρόμων και η κατασκευή των απαραίτητων για την παραγωγή υποδομών έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου $21,3 δισ.