Υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ: Η Ελλάδα Μπορεί να Γίνει Ενεργειακός Κόμβος με Game Changer το Αμερικανικό LNG

Υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ: Η Ελλάδα Μπορεί να Γίνει Ενεργειακός Κόμβος με Game Changer το Αμερικανικό LNG
energia.gr
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2019 - 19:17

Κεντρική σημασία είχε η ενέργεια στην ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, στην Αθήνα. Ο κ. Ρος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και επαφές με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα έχει προοπτική να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη χώρα μας και δια αυτής στην Ανατολική Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί «game changer».

Δήλωσε, επίσης, ότι μόλις υπάρξει μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας LNG στην περιοχή, ο κόμβος επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη θα ενεργοποιηθεί άμεσα με αμερικανική συμμετοχή.

Παράλληλα, ο κ. Ρος τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελέσουν καταλύτη για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση των ΕΛΠΕ. Επιπλέον, εξήρε τον φιλικό προς το επιχειρείν χαρακτήρα της κυβέρνησης. Δήλωσε, μάλιστα, εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση «έχει συνειδητοποιήσει τι πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα: χαμηλότερη φορολογία και μεταρρυθμίσεις», ενώ έχει θέσει ως προτεραιότητες ζητήματα, όπως η ψηφιοποίηση και η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις επενδύσεις.

Θετικά μίλησε ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου και για τον Όμιλο Μυτιληναίος, αναφερόμενος στην νέα επένδυση στην υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου CCGT δυναμικότητας 826 MW, η οποία θα λειτουργήσει με τουρμπίνες της General Electric.

Γενικότερα, όπως επισήμανε, το ενδιαφέρον των Αμερικανών επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στις υποδομές και τις μεταφορές, την πληροφορική, την άμυνα, την τεχνολογία, καθώς και στην υγεία, στον τουρισμό, στην αγροδιατροφή και την καινοτομία.

Τέλος, ο κ. Ρος εκτίμησε την εκτίμηση ότι οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα θετικές και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραθέσει στις ΗΠΑ δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό με την παρουσία δεκάδων Αμερικανών επιχειρηματιών, θα τονωθεί καίρια το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.