Τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση στις λιγνιτικές περιφέρειες της ΕΕ υποστηρίζει η Μαρία Σπυράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε.

Ως εισηγήτρια του ΕΛΚ στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, η κ. Σπυράκη κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή της, «ανοίγει το δρόμο για τη στοχευμένη στήριξη των περιφερειών με μεγάλη εξάρτηση στο λιγνίτη, όπως είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Ειδικότερα, η κ. Σπυράκη με τη συγκεκριμένη τροπολογία «υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο θα πλαισιώνεται και από τα Ευρωπαϊκά και Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, παρέχοντας πρόσθετους πόρους για την τόνωση της απασχόλησης στις περιφέρειες που θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της σταδιακής εγκατάλειψης του άνθρακα ως πηγή ενέργειας».

Την πρόταση της κ.Σπυράκη συνυπέγραψαν o Γερμανός Ευρωβουλευτής Peter Jahr, καθώς και οι Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Μανώλης Κεφαλογιάννης.