Στις 24 Σεπτεμβρίου - οπότε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, θα μεταβεί και πάλι στις Βρυξέλλες,  αυτή τη φορά για να συμμετάσχει στο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας - αναμένεται να διαφανεί σε πιο πλαίσιο θα κινηθούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσον αφορά στα ανοιχτά ζητήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ενεργειακά ζητήματα και οι τελικές αποφάσεις έχουν πάρει μια μικρή παράταση και έχουν μετακινηθεί για τον Νοέμβριο όποτε θα γίνει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Κομισιόν, ο κ. Θωμάς – ο οποίος συνοδευόταν και από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας του υπουργείου κ. Αλεξάνδρα Σδούκου άνοιξε όλα τα καυτά ζητήματα όπως της απολιγνιτοποίησης, της  αναθεώρησης του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της προσαρμογής στο targed model, αλλά και όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διάσωση της ΔΕΗ, δηλαδή την ανάγκη κατάργησης των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ, την πρόταση για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ κλπ.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκλεισε κανένα θέμα, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει λεπτομερής παρουσίαση των νέων μέτρων που προτείνει το υπουργείο. «Η ελληνική αποστολή πήγε για να προετοιμάσει το έδαφος και να θέσει τα ζητήματα. Είμαστε αισιόδοξοι καθώς το σφιχτό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση και η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ προς όφελος των ΑΠΕ, αλλάζουν τα δεδομένα. Η χώρα μας βαδίζει πλέον πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για την απανθρακοποίηση της οικονομίας και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού», αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου.

Ήδη χθες έγινε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κυβερνητικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, υπό την προεδρία του κ. Θωμά. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποστολή του τελικού Εθνικού Σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του έτους, αφού πρώτα λάβει δεσμευτικό χαρακτήρα μετά την έγκρισή του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).  Σύμφωνα με τον  κ. Θωμά, το ΕΣΕΚ θα λειτουργήσει ως πυξίδα για τον σχεδιασμό των δράσεων στην ενέργεια και το κλίμα τόσο του κράτους, όσο και των ιδιωτών.

Οι επαφές με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αλλά σε υπηρεσιακό επίπεδο με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα για δύο εβδομάδες.