ΔΕΗ: Με το Βλέμμα στις Βρυξέλλες Ξεκίνησαν οι Συζητήσεις για το Μέλλον των Λιγνιτικών Μονάδων

ΔΕΗ: Με το Βλέμμα στις Βρυξέλλες Ξεκίνησαν οι Συζητήσεις για το Μέλλον των Λιγνιτικών Μονάδων
του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 11 Σεπτεμβρίου 2019 - 08:35

Τα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί στη ΔΕΗ τον τελευταίο μήνα επεξεργάζεται η διοίκηση της εταιρείας, ένα μήνα μετά τις ανακοινώσεις που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ώρα που η McKinsey έχει αρχίσει να εκπονεί το πλάνο που αφορά το μέλλον της εταιρείας. Παράλληλα, στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται η απόφαση της Ernst & Young, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Τα παραπάνω δεδομένα συνθέτουν την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην εταιρεία, και η έκθεση της McKinsey έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σε σχέση με το περασμένο έτος όταν είχε εκπονήσει ένα σχέδιο που περιελάμβανε γενναίες αποφάσεις έχουν αλλάξει αρκετά. Πλέον, έχουν μεσολαβήσει ανακοινώσεις σε σχέση με το ταμειακό έλλειμμα που φθάνει τα 900 εκατ. ευρώ και αλλαγή στις προθέσεις της εταιρείας ως προς τη διάθεση των πάγιων κεφαλαίων της. Το έκανε σαφές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσφατα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, αναφερόμενος στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, τόνισε πως θα σημειωθούν αλλαγές που αφορούν το ζήτημα των προμηθειών και των προσλήψεων. «Θέλουμε να βγάλουμε το διοικητικό ζουρλομανδύα που έχει η επιχείρηση. Είναι η μόνη επιχείρηση που το υπερταμείο έχει, ας πούμε το Δημόσιο, την πλειοψηφία των μετοχών και είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό. Δεν είναι σαν τις αστικές συγκοινωνίες, που μπορούν να πηγαίνουν με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία του νόμου περί ΔΕΚΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, όμως ο μεγάλος βραχνάς είναι το ζήτημα με τις υπό παραχώρηση λιγνιτικές μονάδες και εκείνες που θα αποσυρθούν τελείως. Ήδη, υπάρχουν σκέψεις για το Αμύνταιο 1 και 2 και την Μεγαλόπολη 3, ωστόσο μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η διαχείριση του προσωπικού. Άλλωστε η δεξαμενή σκέψης Greeen Tank σε πρόσφατη έκθεση της ανέφερε πως εάν οι λιγνιτικές μονάδες παραμείνουν ως έχει, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η λιγνιτική βιομηχανία θα συσσωρεύσει ζημιές που θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Τα δύο αυτά αγκάθια προβληματίζουν την ηγεσία του ΥΠΕΝ, όσο και τη ΔΕΗ.  «Σίγουρα ξέρουμε ότι οι παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες αν ήταν κλειστές και οι εργαζόμενοι πληρώνονταν με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα κανονικά, θα κόστιζαν λιγότερο στη ΔΕΗ», ανέφερε επ’ αυτού ο κ. Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84. Πάντως, η συζήτηση αυτή συνδέεται με την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα(ΕΣΕΚ) και σίγουρα με το στόχο να ενισχυθούν οι ΑΠΕ στη ΔΕΗ. Στόχος της κυβέρνησης να αποσταλεί το εθνικό σχέδιο μέχρι τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για το ΕΣΕΚ τονίστηκε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το το ΥΠΕΝ, ότι η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει πλέον να συνδυάζεται με την προστασία των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η χώρα πρέπει να μπει σταθερά στο δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας, όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας μεσοπρόθεσμα μπορεί να φτάσει στο 35% αντί του 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί.