Παράλληλα, έχουν αυξηθεί επικίνδυνα οι εισαγωγές ηλεκτρισμού από τις γειτονικές χώρες, αφού από το 10,0-12,0% που κυμαίνοντο το 2017, αυτές σήμερα έχουν φθάσει το 20,0%, ενώ υπάρχουν μήνες που ξεπερνούν και το 25%!
Παρατηρώντας τις αλλαγές στη σύνθεση του ενεργειακού μίγματος της χώρας τα τελευταία χρόνια πρέπει να σταθούμε σε δύο θέματα. Το πρώτο αφορά τη μικρή αλλά αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, οι οποίες σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΥΠΕΝ συνεισέφεραν το 16,95% της Ακαθάριστης Τελικής Κατανάλωσης Ενέργειας για το έτος 2017 έναντι 6,0% το 2000. Με τους τελευταίους στόχους του ΕΣΕΚ, που αποτελούν και την ευρωπαϊκή δέσμευση της Ελλάδος, να αναφέρονται στο 18,0% για το 2020 και 31,0% το 2030. Αντίστοιχοι στόχοι του ΕΣΕΚ για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην Ακαθάριστη Τελική Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ομιλούν για 29,0% κάλυψη για το 2020 και 56% για το 2030, σε σύγκριση με το 24,5% του 2017. Είναι αυτονόητο ότι η υλοποίηση των ανωτέρω στόχων θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην προμήθεια ενέργειας της χώρας και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις υποδομές της, ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά δίκτυα, αφού αυτά θα πρέπει να επεκταθούν και εκσυγχρονισθούν.
Η δεύτερη παρατήρηση σε ότι αφορά τις προοπτικές του ενεργειακού μίγματος είναι ότι, παρά την εντυπωσιακή διείσδυση των ΑΠΕ -που στην ουσία παίρνουν μεγάλο κομμάτι του ηλεκτρισμού- πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να καλύπτουν το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του ενεργειακού ισοζυγίου, αφού αθροιστικά το 2020 εκτιμάται ότι θα καλύπτουν το 65,0% της Ακαθάριστης Τελικής Κατανάλωσης, με το φυσικό αέριο να έχει εισχωρήσει περισσότερο στο μερίδιο του πετρελαίου( δηλ. 10,0% φυσικό αέριο έναντι 55,0% πετρέλαιο). Με το φυσικό αέριο να αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το καύσιμο επιλογής στο οποίο θα στηριχθεί η ενεργειακή μετάβαση σε καθεστώς απανθρακοποίησης, η Ελλάδα καλείται μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξήσει σημαντικά τη χρήση φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα είναι αποκλειστικά εισαγόμενο. Άρα εδώ τίθεται θέμα εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας, για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει με κάθε τρόπο, και αγνοώντας παντελώς τις έωλες και ανεδαφικές διαμαρτυρίες των διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανεύρεση και εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα.