Μπορεί στην επικαιρότητα να κυριαρχεί η εικόνα με την οικονομική κατάσταση στη ΔΕΗ, όμως την ίδια ώρα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδίου της για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ, έτσι ώστε σε μία πενταετία να φθάνουν τα 600MW. Τα έργα αφορούν όλες τις μορφές ΑΠΕ, αιολικά , φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα 

και γεωθερμία. Το energia.gr δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σε άρθρο στο energia.gr θέσαμε πριν λίγες ημέρες το ερώτημα κατά πόσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να βγει η ΔΕΗ από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Την απάντηση στο ερώτημα δίνει το πλάνο που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τα επόμενα χρόνια. Ήδη η ΔΕΗ έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεση της να στραφεί προς τις ΑΠΕ, ενώ και η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κινείται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος ακόμα και με συνέργειες, όπου αυτό χρειάζεται, να έχουμε σε 4-5 χρόνια μια αλλαγή της εικόνας. Η ΔΕΗ άλλωστε πριν δύο μήνες ανακοίνωσε την εξαγορά του 45% των αιολικών πάρκων ισχύος 69,7 MW της Volterra στην Αιτωλοακαρνανία και στη Βοιωτία. Παράλληλα,  τον περασμένο Ιούνιο υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της εταιρείας Ameresco Inc για την προμήθεια, μεταφορά και λειτουργία τεσσάρων ανεμογεννητριών ισχύος 9,2 MW, στη θέση Ξερακιάς Διλινάτων του Δήμου Κεφαλονιάς. Πρόσφατα, επίσης,  η ΡΑΕ άναψε το πράσινο φως για την δημιουργία ενός αιολικού σταθμού στην περιοχή Φιλλύρα της Ροδόπης.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στα ορυχεία τα οποία θα αποσυρθούν σταδιακά σχεδιάζεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, ενώ αυτή τη στιγμή είναι υπό δημοπράτηση και υπό κατασκευή συνολικά 22 έργα. Τα έργα αυτά αφορούν μικρά υδροηλεκτρικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά. Στόχος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε 4-5 χρόνια να είναι εγκατεστημένα έργα ισχύος 600MW με τον τζίρο τους να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Ακόμα ένα έργο αιολικού σταθμού είναι υπό συζήτηση στην Άνδρο, ενώ έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ 42 αιτήσεις για χορήγηση αδειών (9 αιολικά, 30 φωτοβολταϊκά και 3 γεωθερμικά). Να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια αναβαθμίστηκαν τα αιολικά πάρκα σε Κάρπαθο, Μύκονο, Σάμο Χίο, Λέσβο, Εύβοια και Κρήτη. Σε ό,τι αφορά την γεωθερμία οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, αφενός ότι η εταιρεία έχει την αποκλειστικότητα στην έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού σε Κίμωλο, Μήλο, Πολύαιγο, Λέσβο, Μέθανα και Νίσυρο, η οποία ανανεώνεται με υπουργικές αποφάσεις, αφετέρου υπάρχει πλέον η προοπτική να δημιουργηθούν τέσσερα έργα γεωθερμίας ισχύος 4MW το καθένα στα συγκεκριμένα νησιά. Τέλος, η εταιρεία σχεδιάζει να  δημιουργήσει μία μονάδα βιομάζας ισχύος 25MW, στην Κοζάνη.

Τα παραπάνω συνηγορούν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η ΔΕΗ ξεκίνησε την δραστηριότητα της στον τομέα των ΑΠΕ στα τέλη της δεκαετίας του 80, όμως για ένα μεγάλο διάστημα έκτοτε έγιναν ελάχιστες ενέργειες. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλλαγή της μέχρι πρότινος πορείας. Μένει να φανεί κατά πόσο θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να προχωρούν τα έργα με γρήγορους ρυθμούς και εάν θα καταφέρει η πολιτεία να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για τη σημασία της υλοποίησης τους.