WindEurope: Η Πρόοδος της Ευρώπης στον Τομέα των ΑΠΕ Εξαρτάται από τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα

WindEurope: Η Πρόοδος της Ευρώπης στον Τομέα των ΑΠΕ Εξαρτάται από τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα
της Χρ. Μήτση
Τρι, 17 Σεπτεμβρίου 2019 - 09:18

Την καθοριστική σημασία των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030 επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, μιλώντας σε εκδήλωση του Florence School of Regulation με θέμα τις προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ενεργειακό τομέα.

Ο Dickson υποστήριξε ότι η πρόοδος της ΕΕ στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία θα καθοριστεί από τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα, τα τελικά σχέδια των οποίων θα πρέπει να υποβληθούν από τα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος του έτους. Ο Dickson τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ασκήσει πιέσεις στα κράτη - μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά δε θα αρκεστούν στην υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων, αλλά θα δεσμευτούν και στις πολιτικές που θα τα υποστηρίξουν.

Ο Dickson έκανε λόγο για τρεις πολιτικές «χωρίς μειονεκτήματα» που μπορούν να εφαρμόσουν οι χώρες για να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση. Πρώτον, να απλουστευθεί η διαδικασία αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεύτερον, να βελτιστοποιηθεί η χρήση των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων. Τρίτον, η διασφάλιση της εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών, προσφέροντάς τους μερίδιο συμμετοχής σε μεγάλα αιολικά έργα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της WindEurope κάλεσε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει ως προτεραιότητα την επέκταση της αξιοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε επιπλέον τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η εξάπλωση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι ο οικονομικά αποδοτικότερος και ο πλέον συμφέρων ενεργειακά τρόπος για να επιτευχθεί η απανθρακοποίηση στον τομέα των κτιριακών υποδομών, σε μεγάλο τμήμα του βιομηχανικού κλάδου και στις μεταφορές», ανέφερε.

Τέλος, ο Dickson υπογράμμισε τη σημασία του να υιοθετηθεί ως ‘ραχοκοκαλιά’ της πολιτικής της ΕΕ μία βιομηχανική πολιτική που να ενσωματώνει πλήρως τις ΑΠΕ. «Η Ευρώπη εξακολουθεί να επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική, πρέπει να κάνουμε το ίδιο για να εξακολουθήσει η ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η απασχόληση και η ανάπτυξη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Green Deal.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή μετάβαση», κατέληξε.