Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Επανάληψη των Προ Διετίας Λαθών – Νέες Ημερομηνίες για τις Υπόλοιπες Περιφέρειες

Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Επανάληψη των Προ Διετίας Λαθών – Νέες Ημερομηνίες για τις Υπόλοιπες Περιφέρειες
του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 18 Σεπτεμβρίου 2019 - 08:19

Μεγάλα προβλήματα με το «καλημέρα» για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον παρατηρήθηκαν στις πρώτες περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας) στις οποίες ξεκίνησε το πρόγραμμα

ενώ εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν. Μεγάλη κριτική ασκείται ως προς το γεγονός ότι όπως το 2017 έτσι και τώρα επιλέχθηκε η λύση να ξεκινήσουν οι αιτήσεις ανά μεγάλες ομάδες περιφερειών όταν έχει διαπιστωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει σοβαρά προβλήματα, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα αδικίας στους πολίτες. Τελικά από το ΥΠΕΝ, αργά το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε η αλλαγή των ημερομηνιών για τις υπόλοιπες περιφέρειες και η ταυτόχρονη κατάτμηση σε μικρότερα υποσύνολα των άλλων δύο ομάδων περιφερειών.

Όπως έχουμε κατά καιρούς επισημάνει στο Energia.gr το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί ένα κορυφαίο ζήτημα ως προς τα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα θα πρέπει όπως και τα υπόλοιπα κράτη να εκπληρώσουν συγκεκριμένους στόχους μέχρι το 2030 και 2050. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα πρέπει να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας έναν ρυθμό αναβάθμισης 50.000 κατοικιών ετησίως. Από την άλλη πλευρά το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας απασχολεί τα νοικοκυριά, επειδή θέλουν με κάθε τρόπο να βελτιώσουν την λειτουργικότητα των σπιτιών τους και να εξοικονομήσουν έτσι πόρους, μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Σε ό,τι αφορά όμως την υλοποίηση του προγράμματος παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα που είχαν να κάνουν με την δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία υποβάλλονταν οι αιτήσεις. Ουσιαστικά επαναλήφθηκε το ίδιο λάθος που είχε γίνει πριν δύο χρόνια, όταν το ΥΠΕΝ επέλεξε να χωρίσει τις περιφέρειες ανά ομάδες και μέσα σε μια συγκεκριμένη προθεσμία να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μπαίνουν. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ κόσμος να μπαίνει από την πρώτη ημέρα, η πλατφόρμα να μπλοκάρει και το βασικότερο να μην γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος σε πραγματικό χρόνο εάν οι πόροι για κάθε περιφέρεια έχουν εξαντληθεί.

Τα προβλήματα οδήγησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει χθες νέες ημερομηνίες έναρξης των αιτήσεων για την δεύτερη ομάδα περιφερειών με ταυτόχρονη κατάτμησή τους. Ειδικότερα, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου σε Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου σε Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου σε Αττική, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου σε Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου σε Δυτική Μακεδονία. Επίσης, σε ενημέρωση από το ΥΠΕΝ τονιζόταν πως από τις 12 του μηνός υπήρχε έγγραφη ενημέρωση για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τους δυο προηγούμενους μήνες, χωρίς να προκαλέσει πολύμηνη αναβολή του προγράμματος.

Σε δηλώσεις του πάντως χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν θα υπάρξουν νέοι πόροι. Σημείωσε πως για την Ήπειρο εξετάζεται να δοθούν νέα κονδύλια, χωρίς όμως να δόσεις περισσότερες λεπτομέρειες.