στο energia.gr ότι την τελευταία πενταετία οι «ασύμμετρες» αυτές επιθέσεις αποτελούν μείζον θέμα ασφαλείας παγκοσμίως καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως από τρομοκράτες της Αλ Κάιντα ή του ISIS για να καταφέρουν σημαντικά πλήγματα σε στρατηγικής σημασίας στόχους.
Τα αίτια της εντεινόμενης αυτής ανησυχίας εντοπίζονται στην ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς ερασιτεχνικών drones για αναψυχή, τα οποία μπορούν να διαπεράσουν με ευκολία μέτρα φυσικής ασφαλείας, όπως οι περιφράξεις, αποκτώντας πρόσβαση σε απαγορευμένες ή ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να εκτελούν πλήρως αυτόνομα προ-προγραμματισμένα σχέδια πτήσης με τη βοήθεια συσκευών GPS, ενώ η ευχέρεια που δίνουν στον χρήστη για απομακρυσμένη διαχείριση μέσω τηλεχειριστηρίου τον καθιστά αυτομάτως πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Αν και δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεγάλα φορτία, μπορούν να μεταφέρουν ισχυρά εκρηκτικά υλικά μικρού μεγέθους και βάρους, γεγονός όμως που απαιτεί πρόσβαση σε εξειδικευμένο στρατιωτικό υλικό. Επιπλέον, η ευρεία διαθεσιμότητα στο εμπόριο έτοιμων ηλεκτρονικών και μηχανικών υποσυστημάτων παρέχει τη δυνατότητα για ιδιοκατασκευές drone, οι οποίες δύναται να παρουσιάζουν αυξημένες δυνατότητες αυτονομίας πτήσης και μεταφοράς φορτίου, καθιστώντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακόμη πιο ευέλικτα.
Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και το Ιράν έχουν κατασκευάσει εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία είναι σχεδόν αόρατα αλλά ταυτόχρονα μπορούν να μεταφέρουν πολύ ισχυρά εκρηκτικά. Μάλιστα η Τεχεράνη έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει τεχνογνωσία στους αντάρτες Χούτι Στα μέσα του 2018, οι Χούτι κατασκεύασαν ένα εξελιγμένο drone γνωστό ως UAV-X, όπως αποκαλύπτει σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Αυτό μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως και 18 κιλά και έχει εμβέλεια 1.200 χιλιόμετρα.
Συστήματα ως αντίμετρα
Το θέμα έχει λάβει τόσο εκρηκτικές διαστάσεις που τα τελευταία χρόνια ιδιωτικές εταιρίες αλλά και κρατικές αμυντικές βιομηχανίες κατασκευάζουν συστήματα που λειτουργούν ως αντίμετρα. Πρόκειται για συστήματα που ανιχνεύουν την απειλή και την αντιμετωπίζουν άμεσα, όπως συστήματα με δίκτυ ή άλλα που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς με αποτέλεσμα να ανακόπτουν την επικοινωνία του drone με τον χειριστή του. Αυτά δύναται να τοποθετούνται σε όλες τις διαβαθμισμένες εγκαταστάσεις, κυβερνητικά κτίρια και κρίσιμες βιομηχανικές υποδομές, όπως αναφέρουν ειδικοί στο energia.gr.
Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας είναι το τελευταίο περιστατικό μιας σειράς άλλων που έχουν πραγματοποιηθεί μόλις το τελευταίο δίμηνο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ανάλογη επίθεση σημειώθηκε εναντίον της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Όλεγκ Σιρομολότοφ δήλωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι τρομοκράτες στη Συρία χρησιμοποιούν δυτικού τύπου drones για να επιτεθούν σε ρωσικές εγκαταστάσεις. «Καταγράφουμε συνεχώς τη μαζική χρήση αυτής της μεθόδου για την οργάνωση επιθέσεων εναντίον ρωσικών βάσεων στη Συρία. Τα drones που χρησιμοποιούνται, δεν είναι ερασιτεχνικά. Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι η πρόοδος των Δυτικών χρησιμοποιείται», δήλωσε εμφατικά ο Σιρομολότοφ. «Η Μόσχα πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η παγκόσμια συνεργασία στο θέμα αυτό και ότι τόσο τα νομικά όσο και τα τεχνολογικά μέσα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Αίσθηση είχε προκαλέσει και η επίθεση με drones φορτωμένα με εκρηκτικά με στόχο τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στις αρχές Αυγούστου. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα εθνικιστών ανταρτών, Soldados de Franelas, οι οποίοι με ανάρτησή τους στο Twitter υποστήριξαν ότι δύο drones μετέφεραν πλαστικά εκρηκτικά c4 και τα κατέρριψαν ελεύθεροι σκοπευτές πριν πλησιάσουν τον στόχο τους. «Αποδείξαμε ότι είναι ευάλωτοι, δεν το πετύχαμε σήμερα αλλά είναι ζήτημα χρόνου» ήταν το μήνυμά τους.