Σε Ενεργειακή Μετάβαση η Ιαπωνία – Αύξηση των ΑΠΕ στο 24% μέχρι το 2030

Σε Ενεργειακή Μετάβαση η Ιαπωνία – Αύξηση των ΑΠΕ στο 24% μέχρι το 2030
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 20 Σεπτεμβρίου 2019 - 08:12

Σε ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται η Ιαπωνία, η οποία στοχεύει να αξιοποιήσει τους γεωθερμικούς πόρους και να αυξήσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα από το 16% στο 22-24%, μέχρι το 2030.

Επιδίωξη της κυβέρνησης  της Ιαπωνίας είναι τα επόμενα χρόνια ο τομέας της γεωθερμίας να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ δρομολογούνται αλλαγές στους κανόνες αδειοδότησης, ώστε να μειωθούν τα εμπόδια για τις επενδύσεις. Η Ιαπωνία κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο σε γεωθερμικούς πόρους, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδονησία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο κρατικός οργανισμός Jogmec θα διεξάγει δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ενώ οι έρευνες χρειάζονται περίπου δύο χρόνια και θα κοστίσουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια, χωρίς μάλιστα να υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Οι κρατικές επιδοτήσεις καλύπτουν μέρος του κόστους, αλλά ο ιδιωτικός τομέας ζήτησε μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή. Παράλληλα, το υπουργείο βιομηχανίας εξετάζει το αίτημα του ιδιωτικού τομέα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των περιβαλλοντικών αδειών, καθώς για την έκδοσή τους χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια. Βέβαια περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς ορισμένα γεωθερμικά πεδία βρίσκονται σε εθνικά πάρκα και η ανάπτυξή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο περιβάλλον. Η έγκριση της διαδικασίας των γεωτρήσεων απαιτεί πάντως συντονισμό αρκετών φορέων, από τις τοπικές αρχές έως το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, στη Νεβάδα των ΗΠΑ σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσφορά για τη μίσθωση γεωθερμικών πεδίων τα τελευταία χρόνια, με 142 αγροτεμάχια έκτασης 384.369,6 στρεμμάτων. Ωστόσο, μισθώθηκε μόλις το 26% των αγροτεμαχίων που προσφέρθηκαν, με τα περισσότερα αγροτεμάχια να παραχωρούνται με την ελάχιστη τιμή των 2 δολαρίων, ανά στρέμμα. Η υψηλότερη τιμή ανά στρέμμα ήταν 20 δολάρια για ένα πακέτο 4.800 στρεμμάτων στο County Churchill.

Η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας εκτιμάται ότι είναι σε θέση να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, σε αντίθεση με την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο, η γεωθερμική ενέργεια στις ΗΠΑ δεν έχει δει την εκρηκτική ανάπτυξη που έχουν σημειώσει οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω του συγκριτικά υψηλού κόστους της. Να σημειωθεί πως το 2018, η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσώπευε το 0,4% της ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των Η.Π.Α.