Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αυτή την εβδομάδα, με τις σημαντικές παρουσίες πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο. 

Ωστόσο όσο ηχηρές είναι οι δεσμεύσεις των ηγετών άλλο τόσο -ίσως και περισσότερο- είναι και η απουσία αυτών, με προεξέχουσα την σιωπή του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός ηγέτης έλαμψε δια της απουσίας του από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκίνησε χθες. Περιορίστηκε σε μια ολιγόλεπτη εμφάνιση στην αίθουσα την ώρα που  μιλούσε ο  πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Αντί αυτού προτίμησε να διοργανώσει την δική του εκδήλωση με θέμα τις θρησκευτικές ελευθερίες, ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την χριστιανική βάση του εκλογικού του σώματος.

Ματαίως ανέμεναν μια παρέμβασή του οι άλλοτε στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ματαίως μεν χωρίς να προκαλεί έκπληξη δε. Οι απόψεις του Τραμπ για την προστασία του κλίματος είναι γνωστές. Δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, ενώ ξήλωσε πολλές από τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. Απέσυρε τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα – απόσυρση που θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου του 2020 μια ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές-, κατήργησε το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια του Μπαράκ Ομπάμα και μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αίρει το δικαίωμα της Πολιτείας της Καλιφόρνια να θέτει τα δικά της όρια σε ότι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων. Και όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ είναι οι δεύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως πίσω από την Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EDGAR, ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι η Κίνα, καθώς ευθύνεται για 11 από τα 37 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την καύση υδρογονανθράκων. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (5 δισ. τόνοι), η ΕΕ (3,5 δισ. τόνοι), η Ινδία, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Εύλογα κανείς θα αναρωτηθεί πως μπορεί να χαραχτεί και κυρίως να υλοποιηθεί οποιαδήποτε ρεαλιστική πολιτική για την προστασία του κλίματος όταν απουσιάζουν οι μεγαλύτεροι ρυπαντές. Γιατί εκτός από  Αμερικανό Πρόεδρο, απόντες ήταν οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ρωσίας. Η Κίνα εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Wang Yi. Μόνο η ΕΕ είχε ισχυρή εκπροσώπηση και θεσμικά, καθώς στην Νέα Υόρκη έφθασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς κα ο αρμόδιος Επίτροπος για το Κλίμα Μιγκέλ Άριας Κανέτε. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι « ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη». Άλλωστε ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήταν σαφής. «Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!», ήταν το μήνυμα του προς τους ηγέτες. Και μάλλον εισακούστηκε.