Η Κυβέρνηση Έτοιμη να Αμβλύνει τις Επιπτώσεις για τους Προμηθευτές Ενέργειας Μετά την Κατάργηση των ΝΟΜΕ

Η Κυβέρνηση Έτοιμη να Αμβλύνει τις Επιπτώσεις για τους Προμηθευτές Ενέργειας Μετά την Κατάργηση των ΝΟΜΕ
energia.gr
Τρι, 24 Σεπτεμβρίου 2019 - 18:16

Oι ανησυχίες των προμηθευτών ενέργειας για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ βρίσκουν ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, το οποίο μελετά την εισαγωγή πακέτου μέτρων που θα τις αμβλύνει, ικανοποιώντας, παράλληλα, ορισμένα από τα αιτήματά τους. 

Τα μέτρα που έχει ζητήσει η αγορά έπειτα από συναντήσεις των εκπροσώπων της με τον υφυπουργό, Γεράσιμο Θωμά, αναμένεται να συμπεριληφθούν στον υπό επεξεργασία νόμο για την ΔΕΗ που θα έρθει προς ψήφιση τον Οκτώβριο και αφορούν ένα ευρύ πλέγμα μικρών και μεγαλύτερων παρεμβάσεων.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του ΥΠΕΝ είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ρευματοκλοπές, αλλά και η υποχρέωση από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, να καταβάλουν χρήματα στους προμηθευτές, κατά το παράδειγμα των δημοτικών τελών που καταβάλλουν οι ΟΤΑ, για την είσπραξη των σχετικών χρεώσεων για τα δίκτυα, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.

Επίσης, προβλέπεται να ικανοποιηθεί το αίτημα των προμηθευτών ενέργειας να καταργηθεί η υποχρεωτική αποστολή των έγχαρτων λογαριασμών, αλλά και να μειωθεί το μεσοσταθμικό μεταβλητό κόστος θερμικών συμβατικών σταθμών, που κοστίζει 60-70 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση που καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. 

Το πλέγμα μέτρων συνιστά, στην ουσία, αντιστάθμισμα του κόστους που συνεπάγεται για την αγορά η κατάργηση των ΝΟΜΕ, αλλά και στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εξυγιάνει την ΔΕΗ, αλλά όχι σε βάρος της αγοράς.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τα αιτήματα των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας:

• Μείωση του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ).

• Ρευματοκλοπές. 

• Κατάργηση της υποχρεωτικής αποστολής από τους προμηθευτές λογαριασμών σε χαρτί, και αίτημα αυτό να γίνεται προαιρετικά, μόνο για όποιον καταναλωτή το επιθυμεί, με το ανάλογο κόστος.

• Αύξηση του ποσοστού που εισπράττουν οι προμηθευτές από τους ΟΤΑ για την συλλογή των δημοτικών τελών.

• Καθιέρωση ποσού που θα πληρώνουν στους προμηθευτές οι Διαχειριστές, για την είσπραξη για λογαριασμό τους, των αντίστοιχων τελών. 

• Επίσης η αγορά επιθυμεί να μην προπληρώνει τέλη στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ για υπηρεσίες, το αντίτιμο των οποίων δεν έχει ακόμη εισπράξει. 

και, τέλος

• Μεθοδολογία υπολογισμού εγγυήσεων για τα νησιά.