Αρνητική για την Πράσινη Οικονομία των ΗΠΑ και Θετική για το Πεκίνο Πιθανή Επανεκλογή Τραμπ

Αρνητική για την Πράσινη Οικονομία των ΗΠΑ και Θετική για το Πεκίνο Πιθανή Επανεκλογή Τραμπ
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 27 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:39

Η Climate Week, η πολυπληθής συνάντηση για το κλίμα που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ, φτάνει στο τέλος της με τους συμμετέχοντες να φτάνουν σε δύο συμπεράσματα: Αφενός, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα συνεχίσει να επενδύει στα ορυκτά καύσιμα και αφετέρου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον ταχέως αναπτυσσόμενο πράσινο κλάδο των ΗΠΑ

Όσο δραματικό κι αν ακούγεται αυτό, οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν δεδομένο πως αν εκλεγεί, ο Τραμπ θα υπονομεύσει την πράσινη οικονομία υπέρ των πετρελαϊκών συμφερόντων, και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις όποιες επιπτώσεις.

Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει ποτέ τις προθέσεις του για την κλιματική πολιτική των ΗΠΑ αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο: Θα ακυρώσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της διακυβέρνησης Μπάϊντεν— μεταξύ αυτών και το αδιαμφισβήτητα επιτυχημένο IRA, για το οποίο έχουμε γράψει εκτενώς—, θα καταργήσει τα κίνητρα για πράσινες επενδύσεις, θα απαγορεύσει ολόκληρους κλάδους όπως τα υπεράκτια αιολικά, και θα επιβάλει βαρύτατους δασμούς στις εισαγωγές πράσινων προϊόντων από την Κίνα. Αν εφαρμοστούν, τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν ένα κρίσιμο πλήγμα στον πράσινο τομέα των ΗΠΑ, ο οποίος αγωνίζεται να σταθεί έναντι της Κίνας.

Αναμενόμενα, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην πράσινη οικονομία ασκούν δριμεία κριτική στις θέσεις του Τραμπ. Ο Αντρές Γκλάσκι, CEO της μεγάλης κατασκευάστριας ΑΠΕ AES, ανέφερε πως η αύξηση των δασμών και η κατάργηση των επιδοτήσεων στα πράσινα προϊόντα «θα ήταν μία κάκιστη πολιτική, με δεδομένη την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα data centers, και την επαναβιομηχάνιση των πολιτειών.» Όπως εξηγούν οι αναλυτές, καθώς η Κίνα κατέχει ήδη την πρωτοκαθεδρία στους περισσότερους κλάδους που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση (ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, κρίσιμες πρώτες ύλες κτλ), η επιβράδυνση των αντίστοιχων επενδύσεων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του Πεκίνου. Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει απλώς οικονομικές συνέπειες, αλλά και γεωπολιτικές.

Οι άνθρωποι της αγοράς δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν για τις προθέσεις του Τραμπ. Όπως έχουν δείξει αρκετές έρευνες, οι πολιτείες που κέρδισαν περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας χάρη στις πολιτικές του Μπάϊντεν ήταν τα παραδοσιακά προπύργια των Ρεπουμπλικάνων. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι αυτών των πολιτειών στο Κογκρέσο που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους πιέζουν την κομματική ηγεσία να φρενάρει τα σχέδια του Τραμπ. Ωστόσο, αυτή είναι μία δύσκολη αποστολή: Ο Τραμπ έχει καταφέρει να προωθήσει τους εκλεκτούς του στη γραφειοκρατία του κόμματος, ενώ η εκστρατεία του έχει λάβει πολλά εκατομμύρια δολάρια από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Το επόμενο ραντεβού των πράσινων επιχειρήσεων έχει δοθεί για το COP29, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα της κάλπης θα επηρεάσει και την ατμόσφαιρα στο Μπακού. Με τη σκιά του Τραμπ να πλανάται πάνω από τα κλιματικά σχέδια της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της, το αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου θα κρίνει πολλά περισσότερα από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.