χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ψύξης κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση προϊόντων. Επομένως, αποτελεί ζητούμενο η εξοικονόμηση ενέργειας.
Ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον συγκεκριμένο κλάδο λόγω της κλιματικής αλλαγής παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν χθες: η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.ΗΟ), το επιχειρηματικό φόρουμ A-Energy Investments και άλλοι εκπρόσωποι της αγοράς.
Ειδικότερα, ο κ. Άρης Γκορόγιας ενεργειακός ελεγκτής από την εταιρεία SustChemSA τόνισε πως είναι σημαντικός ο ρόλος της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας στην κυκλική οικονομία και με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία 2018/2001 έχει τεθεί ο στόχος να υλοποιηθούν συγκεκριμένοι στόχοι σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας. Σημείωσε πως η ψυκτική αλυσίδα ευθύνεται για το 2,5% περίπου των εκπομπών αερίων ρύπων. Γι' αυτό το λόγο υπογράμμισε ότι πρέπει να επιτευχθούν ετήσιες εξοικονομήσεις ύψους 0,8% στην τελική κατανάλωση ενέργειας για την περίοδο 2021-2030. Συνολικά, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής απόδοσης του 32,5%. Παράλληλα, να ενισχυθούν οι κανόνες για ατομική μέτρηση και τιμολόγηση θερμικής ενέργειας. Επίσης, να υπάρχουν διαφανείς δημοσίως διαθέσιμοι εθνικοί κανόνες σχετικά με την κατανομή του κόστους θέρμανσης και ψύξης.
Ο κ. Γκορόγιας υπενθύμισε πως μέχρι τις 30/9 οι μη μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε διενέργεια ενεργειακού ελέγχου. Ο έλεγχος θα πρέπει να υποβάλλεται στο ΥΠΕΝ τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια. Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανταποκριθούν θα βρεθούν, όπως είπε, αντιμέτωπες με σημαντικά πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ. Αναφερόμενος δε στα έως τώρα συμπεράσματα των ενεργειακών ελέγχων σε ψυκτικές εγκαταστάσεις, σημείωσε πως ο κλάδος των τροφίμων και γενικά ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν διαθέτει ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής δεν έχουν γίνει επενδύσεις και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Για παράδειγμα δεν εντοπίζεται εύκολα η βλάβη ενός συστήματος. Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως η λύση για το πρόβλημα είναι να μπορεί μία επιχείρηση να εντοπίσει πως μπορεί να επιτευχθεί ενεργειακή εξοικονόμηση και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ενεργειακό έλεγχο. Άλλωστε, όπως είπε υπάρχουν προγράμματα στο ΕΣΠΑ που επιδοτούν τον ενεργειακό έλεγχο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί μία σημαντική παράμετρος σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις επιχειρήσεις. Τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες όπως επεσήμανε ο κ. Γιάννης Σαμολαδάς, ασφαλιστικός σύμβουλος από την εταιρεία Truck & Cargo Insurance Brokers.Υπογράμμισε πως η συμφωνία των Παρισίων εμπλέκει τις ασφαλιστικές αλυσίδες. Τόνισε πως μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες σταματούν να ασφαλίζουν κινδύνους που προέρχονται από τον άνθρακα, ενώ άλλες όπως η AXA επενδύουν σε πράσινα έργα.