Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Το κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε». Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού και στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 ατόμων την ημέρα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα περσινά επίπεδα», καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και τη θάλασσα, φέρεται να τόνισε η ελληνική πλευρά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθετε ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.

Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης. Συζητήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο συμφωνήθηκε να γίνει η απαραίτητη προεργασία από τους ΥΠΕΞ Δένδια και Τσαβούσογλου για να υπάρξει η δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

Από την τουρκική πλευρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Αμύνης Χουλουσί Ακάρ και Οικονομίας -και γαμπρός του προέδρου- Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο φόρουμ του Bloomberg και παραχώρησε συνέντευξη, δίνοντας έμφαση στην οικονομία και στις μεταναστευτικές ροές. Στο περιθώριο του Bloomberg, είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Ακολούθησε γεύμα με τον Ουίλμπορ Ρος και αρκετά διευρυμένη αντιπροσωπεία. Στο τραπέζι ήταν ισχυροί επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ενεργειακά, οι τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά, οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ. «Μπορεί να γίνουν διάφορα, είναι ανοιχτή και η απόκτηση μεριδίου των τραπεζών, μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν π.χ. στη ΔΕΗ», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στις συναντήσεις του με τους επενδυτές ότι η χώρα έχει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, ότι προχωρά τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις και στα δημοσιονομικά με μείωση φόρων.