Τα Νέα Δεδομένα Ωθούν την ΔΕΗ σε Σκέψεις για Έκδοση Διεθνούς Ομολόγου

Τα Νέα Δεδομένα Ωθούν την ΔΕΗ σε Σκέψεις για Έκδοση Διεθνούς Ομολόγου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 26 Σεπτεμβρίου 2019 - 17:43

Aλλαγή δεδομένων και κλίματος για την ΔΕΗ μετά την άρση των επιφυλάξεων για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ από τον ορκωτό λογιστή, μετά την έγκριση του πακέτου διάσωσης της Επιχείρησης, ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αλλαγή κλίματος είναι πιθανό να έχει ευεργετικές επιπτώσεις και στο θέμα του δανεισμού της ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, Γιώργος Στάσσης. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι μετά την έκθεση της Εrnst & Young, η Επιχείρηση θα εξετάσει το αν είναι πρόσφορες οι συνθήκες 

για μια νέα έκδοση διεθνούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο δανεισμό, με καλύτερους όρους, όπως και για τη χρηματοδότηση των σχεδίων ανάπτυξής της. 

Εκτός όμως από το θέμα του ομολόγου, που δεν προχώρησε, στα τέλη του περασμένου έτους, λόγω της άρνησης της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να εγκρίνει αυξήσεις τιμολογίων προκειμένου να ψαλιδιστούν οι ζημίες της Επιχείρησης, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ αποκάλυψε, χθες, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 1ου εξαμήνου στους αναλυτές, ότι το επόμενο έτος, αναμένει από τις αλλαγές στα τιμολόγια να εγγράψει αυξημένα έσοδα κατά 532 εκατ. ευρώ.

Ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2018, ο ισολογισμός θα επωφεληθεί με ένα ποσό που θα ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα έσοδα από τις ΥΚΩ, που εκτιμώνται σε 200 εκατ ευρώ, ή την τιτλοποίηση οφειλών πελατών, για την οποία έχει εκδηλωθεί ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές. Σε ό,τι αφορά στην τιτλοποίηση θα αφορά σε δύο κατηγορίες: η πρώτη για οφειλές έως 60 ημέρες και η δεύτερη για οφειλές για έως 90 ημέρες. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι επενδυτές έχουν ζητήσει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να υποβάλουν τις προσφορές τους. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ΝΟΜΕ η διοίκηση της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δημοπρασία, καθώς αναμένεται να εκδοθεί σχετική ΠΝΠ κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αναφορές και για το καίριο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, με τον κ. Στάσση να επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται η περίπτωση της επιτάχυνσης των σχετικών διεργασιών, στο πλαίσιο του business plan που θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους, εκ παραλλήλου με την αναβάθμιση της εμπορικής πολιτικής της Επιχείρησης. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι όποιες θετικές επιδράσεις στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, από τα νέα μέτρα διάσωσης που ελήφθησαν κατά το τελευταίο διάστημα, δεν αναμένεται να γίνουν αισθητές πριν από το 1ο εξάμηνο του 2020.

Είναι ενδεικτικό το ότι οι προοπτικές της Επιχείρησης για το 2ο Εξάμηνο τρέχοντος έτους δείχνουν ότι η μετάβαση σε πορεία κερδοφορίας εκτιμάται ότι θα είναι μακρά και επίπονη, εν τω μέσω της διαρκούς απώλειας του μεριδίου της στην αγορά, και ενώ δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές του ρυθμού ανάπτυξης σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του έτους που διανύουμε.

Άλλωστε και προς επίρρωση των ανωτέρω επιφυλάξεων για την αναπτυξιακή τροχιά της ΔΕΗ, τα έσοδά της, παρά τις αυξήσεις των τιμολογίων από 1ης Σεπτεμβρίου, αλλά και τις δύο συναπτές μειώσεις της έκπτωσης συνέπειας, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο -από 15%, η έκπτωση μειώθηκε στο 5%- αναμένονται να αυξηθούν ελάχιστα, σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση της διοίκησης της ΔΕΗ, που προσυπογράφει η Ernst & Young, στην αύξηση των εσόδων της Επιχείρησης θα συντελέσουν, εκτός των τιμολογίων, τα έσοδα από την υφιστάμενη ρήτρα CO2, στη Μέση και την Υψηλή Τάση, καθώς και η αύξηση του ποσού των ΥΚΩ που εισπράττει η ΔΕΗ από τον αρμόδιο Διαχειριστή, καθώς μεγαλώνει το συνολικό μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι εγχώριοι ιδιώτες προμηθευτές.

Επίσης σημαντικός παράγοντας αύξησης εσόδων αναμένεται να είναι η αύξηση των πωλήσεων θερμικής παραγωγής σε τρίτους προμηθευτές, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, οι οποίοι επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους στην εν λόγω  αγορά.

Τέλος, στο μέτωπο της μείωσης των δαπανών, προβλέπεται να αποδειχτεί σημαντική η συμβολή από την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ, αλλά και η μείωση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς το 2ο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ψαλιδιστεί η διαφορά ανάμεσα στην τιμή των δημοπρασιών και την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).