Πώς η Κένυα Αντιμετωπίζει τις Προκλήσεις στο Τομέα της Ενέργειας;

Πώς η Κένυα Αντιμετωπίζει τις Προκλήσεις στο Τομέα της Ενέργειας;
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 27 Σεπτεμβρίου 2019 - 08:02

Η Κένυα είναι μία πολυπληθής χώρα που το ήμισυ των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τα γεωθερμικά πεδία που βρίσκονται στη χώρα. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα εάν μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες σε ηλεκτροδότηση, μέσω της γεωθερμίας. Την ίδια ώρα παραμένει πολύ δύσκολο εγχείρημα για την υπόλοιπη Αφρική η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια, εξαιτίας του υψηλού κόστους.

Περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο τομέα της ενέργειας στην αφρικανική χώρα έδωσε πρόσφατα σε άρθρο του ο ιστότοπος Media Terre. Σήμερα η Κένυα έχει ετήσια οικονομική ανάπτυξη από 5 έως 6%, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς η κατανάλωση ενέργειας. Το τελευταία χρόνια προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτροδότηση, εκμεταλλευόμενη τα γεωθερμικά πεδία. Η Κένυα ήδη είναι ο μεγαλύτερος αφρικανικός παραγωγός γεωθερμικής ενέργειας και ο όγδοος στον κόσμο πίσω από την Ισλανδία και την Ιαπωνία. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από γεωθερμία, έως το 2022. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η κοιλάδα Rift θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να παράγει 10.000 MW. Παράλληλα, το γεωθερμικό έργο του Menengai, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι, αποτελεί μέρος αυτής της προσέγγισης. Το Menengai είναι ένα ηφαίστειο ενεργό, όπου ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος το Menengaï τροφοδοτεί με ενέργεια πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, καθώς και περίπου 500.000 νοικοκυριά. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 600 θέσεις απασχόλησης καθώς και πολλά μικρά τοπικά έργα.

Από την άλλη πλευρά, ενώ στην Κένυα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απεξάρτηση η στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια στις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες δεν κερδίζει έδαφος. Ο λόγος είναι το μεγάλο κόστος της επένδυσης. Το υψηλό κόστος έρευνας και γεώτρησης μερικές φορές εμποδίζει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε μία επένδυση. Επιπλέον η φάση εξερεύνησης έχει σημαντικές πιθανότητες αποτυχίας. Την ίδια ώρα η Κίνα συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να κατασκευάζει εργοστάσια άνθρακα σε χώρες της Αφρικής όπως την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Στην Ζιμπάμπουε, για παράδειγμα, η οποία δαπανά 5 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, θα κατασκευάσει τέσσερα εργοστάσια άνθρακα. Τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται για το έργο δόθηκαν, μέσω δανεισμού από την Κίνα.

Η αποτυχία μίας επένδυσης στη γεωθερμία εμποδίζει πράγματι τα επενδυτικά σχέδια σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως στην Ινδονησία, της οποίας η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να χρηματοδοτήσει το σκέλος της έρευνας. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα γεωτρήσεων με στόχο τον μετριασμό των κινδύνων σε κάθε εξερευνητική δραστηριότητα, ανέφερε κρατικός αξιωματούχος. Τα μέτρα αυτά αφορούν, τόσο την προμήθεια των κατάλληλων υλικών, όσο και την εκτέλεση συνολικά της έρευνας.